Ağrı ve Tendürek dağlarının "geçici askeri bölge" ilan edilmesi ve askeri operasyonların başlatılmasına karşı yurttaşlar canlı kalkan eylemleri başlattı.

Evrensel’de yer alan habere göre DBP ve HDP Ağrı il örgütleri, Ağrı Valiliği'nin Tendürek Dağı'nda "geçici askeri bölge" ilan etmesi ve operasyon başlatmasına karşı canlı kalkan eylemine başladı. HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir ve Berdan Öztürk, Ağrı Belediyesi Eş Başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, ilçe belediye eş başkanları ile çok sayıda kişi, canlı kalkan eylemine başlayarak Tendürek'te barış çadırı kurdu. Tendürek Dağı'nda konuya ilişkin açıklama yapan DBP Ağrı İl Eş Başkanı Özlem Demir, "geçici güvenlik bölgesi" uygulaması ile köyler boşatıldığı ve halkın tehdit ve baskılar ile yaylalardan indirildiğini belirterek, "İktidar ve sarayın savaş dayatmalarına karşı topyekün barış kalkanını oluşturuyoruz" dedi.

'BİZ SAYIN ÖCALAN'IN BAŞLATMIŞ OLDUĞU BARIŞ SÜRECİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ'

Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık ise, son üç yıldır silahların karşılıklı sustuğunu ve bir daha her iki tarafın da silahları susturması gerektirdiğini ifade ederek, "30 yıldır cehennem hayattan sadece 3 yıl silahlar sustu. Buralar çatışmanın yoğun yaşandığı yerlerden biridir. Bir daha bu topraklarda çatışmaların olmaması için buralara geldik. Biz bu topraklarda bir kez daha çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz. Bu topraklarda bir daha kan ve gözyaşı istemiyoruz. Bu topraklar kana da ölüme de doydu. Bu topraklarda bir daha kana ve gözyaşına geçit vermemek için biz burada barış çadırını kuruyoruz. Biz geçmişte köy boşaltmalarını, köy yakmaları, yayla boşaltmaları ve geçici güvenlik bölgelerini gördü. Bunlar bu ülkeye çözüm getirmez. Sesimiz bu dağlara da bu devlete de gidiyor. Biz iki kesiminde ellerini bir an önce tetikte çekmelerini istiyoruz. Biz Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu barış sürecin devem etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra yurttaşlar, Tendürek Dağı'nın eteklerinde barış çadırını kurdu.

AĞRI DAĞI'NDA EYLEM

Doğubayazıt Demokratik Kurumlar bileşenleri de, Ağrı Dağı'nın "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edilmesi ile gerçekleştirilen operasyon ve köy boşaltmalarına karşı Elê mezrasında canlı kalkan eylemi gerçekleştirdi. Eyleme HDP Ağrı Milletvekili M. Emin İlhan, HDP Iğdır Milletvekilleri Kıznaz Türkeli ve M. Emin İlhan, HDP ve DBP yöneticileri, ilçe belediye eş başkanları ile yüzlerce kişi, konvoyla ilçeden yola çıkarak mezraya ulaştı.

Eylemde konuşan HDP Ağrı Milletvekili M. Emin İlhan, Ağrı Dağı'nda savaşın başlatılmak istendiği noktada oldukları fakat, "size savaş yaptırmayacağız" şiarıyla köyleri ve yayları boşaltan devlete karşı olduklarını ifade ederek, "Türkiye kamuoyu şunu bilmeli ki bu savaş Türkiye halklarının kazanacağı bir savaş değildir. Türkiye kamuoyu şunu bilmeli ki bu savaş Erdoğan'ın seçimleri kaybetmesi ile birlikte ülkeyi kaosa sürükleyen bir savaştır. Bizde ülkedeki barış yanlıları olarak buna karşı duracağımızı şehirlerde değil savaşın olduğu alanlarda karşı duracağımızı ve savaş bitene kadar eylemimizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından HDP Ağrı Milletvekili M. Emin İlhan, HDP Iğdır Milletvekilleri Kıznaz Türkeli ile bir grup, bölgedeki yaylaları gezerek halkı bilgilendirdi.