HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

İstanbul Şişli’de toplanan bir grup Azeri, Dağlık Karabağ’ın İvanyan (Hocalı) köyünde 26 Şubat 1992de yaşanan olaylara ilişkin gösteri düzenledi. 

Türkiye kamuoyunda “Hocalı katliamı” olarak lanse edilen 1992deki olaylara ilişkin gösteri düzenleyen Azerilere, yereldeki aşırılık yanlısı milliyetçi gruplar kısmen destek vermiş olsa da, 2012’de Taksim Meydanı’nda düzenlenen gösteriye kıyasla bu yılki eyleme cılız bir grubun katılmış olması dikkat çekti.  

Şişli Camii önünde toplanan gösterici grup, Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Ancak polis gruba Taksim’e yürümeleri konusunda izin vermedi.

Grup, daha sonra Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi’ndeki Karagözyan Ermeni Okulu’nun önünde pankart açıp basın açıklaması yapmak istedi. Okul yönetiminin durumu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirmesi üzerine bölgeye sevk edilen kolluk güçleri aşırılık yanlısı grubu okulun önünden uzaklaştırarak dağıttı. 

Nefret söylemi içeren sloganlar atan grup daha sonra Osmanbey semti güzergâhındaki Agos gazetesinin önüne yöneldi ve “Alparslan Türkeş’in askerleri imzalı Yaşasın Ogün Samastlar, kahrolsun Hrant Dink’ler, Azerbaycana selam mücadeleye devam yazılı bir pankart açtı.

Grup adına konuşan F. D., Türkiye halklarını duyarsızlıkla suçlayarak, 1992de Azerilere “katliam yapıldığını iddia etti. D. konuşmasında, “Dünyada en çok soykırıma uğrayan ama en az sesi çıkan ya da çıkarılmayan millet Türklerdir. Milletimiz kendine gelsin” dedi.

D'nin ardından konuşan Etibar Necefov, Azerbaycan devletinin resmi açıklamasına göre 613 kişinin hayatını kaybettiği İvanyan (Hocalı) köyü olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, “ağabeyi gibi binlerce insanın bir gecede parçalandığını” iddia etti. Necefov Dağlık Karabağ’ın İvanyan (Hocalı) köyünde yaşanan olayların Türkiye tarafından “soykırım” olarak tanınmasını istediklerini dile getirdi. 

YİNE HOCALI YİNE IRKÇILIK

Taksim’de 26 Şubat 2012 günü de Hocalı katliamıyla ilgili yapılan eylem Ermeni karşıtı gösteriye dönüşmüş ve “Hepiniz Ermenisiniz hepiniz pi..iniz” yazılı pankartlar taşınmıştı. Dönemin AKP İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de bu eylemde konuşma yapmıştı.