‘Partili cumhurbaşkanlığı’ referandumunun ardından ağır eleştiriler yönelten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ankara’nın ‘şaibe’yi araştırmak için işbirliğine yanaşmadığını duyurdu.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofis Direktörü Michael Georg Link, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayma kararının usülsüzlüğe yol açmış olabileceği iddialarının araştırılması konusunda ‘işbirliğinden maalesef söz edilemeyeceğini’ söyledi.

"YSK’NIN KARARI YASALARI AYKIRI"

“YSK’nın yanlış ya da mühürsüz oyları geçerli sayma kararının Türk yasalarına aykırı olduğu sabittir” diyen Link, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin AGİT gözlemcilerinin peşin hükümlü olduklarına ilişkin suçlamalarını ise reddetti.

Oylamanın teknik bakımdan düzgün geçtiğini kaydeden Link, AGİT raporunda yer alan kampanyanın uluslararası standartlara uymadığı, ‘Hayır’cılara baskı uygulandığı ve basın özgürlüğünün kısıtlanmış olduğu verilerini yineledi.

AGİT RAPORU 

Heyetin raporunda, YSK’nın aldığı, mühürsüz zarf ve pusulaların da geçerli sayılacağına yönelik kararın seçim güvenliğinin altını oyduğu ve yasalarla çeliştiği görüşüne yer verilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rapora yanıtı “Haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz” olmuştu.