Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, 16 Nisan’daki seçime yönelik eleştirilerini sıraladığı raporunu dün açıkladıktan sonra bugün Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) ziyaret etti. Heyette, AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Başkanı Tana de Zulueta ve beraberindekiler yer aldı.

Heyet, YSK’ye referandum ön raporlarını sundu. Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zulueta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AGİT raporuna olan eleştirilerinin sorulması üzerine “Buraya Türk yetkililerinin daveti üzerine geldik. Görevimizi tamamladık. Bu konuda yorumum yok” ifadelerini kullandı.

NİHAİ RAPOR 8 HAFTA SONRA

Heyet Başkanı Tana de Zulueta, “Nihai raporumuz 8 hafta sonra yayınlanacak. Bugün buraya nezaket ziyaretinde bulunduk. Raporumuzun bir kopyasını YSK ile paylaştık. Bu süreçte bize sağladıkları destek, işbirliği için teşekkür etmek üzere buradaydık” diye konuştu.

AGİT dünkü açıklamasında, YSK’nin mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması kararının yasaya aykırı olduğunu açıklamıştı. AGİT ayrıca referandumun eşitsiz ve adil olmayan koşullarda yapıldığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

AGİT’in Avusturyalı üyesi Alev Korun ise yaklaşık 2.5 milyon oyun şaibeli olduğunu öne sürmüştü.

RAPORDA NE DEMİŞTİ? 

AGİT gözlemcileri dün, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucunu değerlendirmişti. "Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü" denen açıklamada, "YSK'nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için "kanunla çelişiyor" görüşü dile getirilmişti. 

"Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı" vurgusu yapılan açıklamada, "Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, 'Evet' kampanyası medyayı domine etti" de denmişti.