Afyon'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kürt işçi Özkan Tokay, memleketi Van’ın Erciş ilçesinde toprağa verildi.

Sabah saatlerinde Van Havaalanı'ndan alınan Tokay’ın cenazesi, buradan Erciş'e doğru yola çıkarıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Çelebibağ Mahallesi’nde bulunan aile mezarlığına getirilen Tokay'ın cenazesine katılmak için gelen yurttaşlar, mezarlığı ablukaya alan askerler tarafından engellendi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'in de katıldığı cenazede, sadece Tokay’ın yakın akrabalarının mezarlığa girişine izin verildi.

GAZETECİLER VE HDP'LİLERE İZİN VERİLMEDİ

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve beraberindeki partililerin de mezarlık alanına girişiş askerler tarafından engellendi.

Bunun üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Yine cenazeyi takip etmek isteyen Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine de izin verilmedi. Koronavirüs salgınının engellemelere gerekçe gösterildi.

Dini vecibeleri yerine getirilen Tokay, ailesinin gözyaşları içerisinde defnedildi.

‘HEPİMİZ SORUMLUYUZ'

Mezarlığa alınmayan HDP Milletvekili Murat Sarısaç, yaptığı açıklamada Tokay'ın Kürt olduğu için öldürüldüğünü söyledi.

Dilinden, kimliğinden öldürülen her Kürdün vebalinin AKP-MHP hükümeti ile buna sessiz kalanların boynunda olduğunu söyleyen Sarısaç, "Bu vebal hepimizin boynundadır. Özkan kardeşimiz hepimizin şehididir. Herkes bu ölümden kendisini sorumlu görmelidir. Özellikle Kürtler bu durumda kendisini sorumlu olarak görmüyorsa, bu acıyı kendi acısı olarak görmüyorsa, onlar da kendilerini sorgulasınlar. Bu durum sadece Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu ile açıklanacak bir durum değildir. Evet, Devlet Bahçeli, Erdoğan ve Süleyman Soylu bugün Kürtlerin ölümünü önlerine koymuş, Kürtleri katletme üzerine bir plan kurmuşlardır. Kendilerinin iktidarda kalmalarına da bunu yaparak inandırıyorlar. 'Biz ne kadar Kürt öldürürsek, ne kadar Kürtleri düşmanlaştırırsak, bizim iktidarımız o kadar sağlam olacak' inancıyla bu politikayı yürütüyorlar” diye konuştu.

Sarısaç, iktidarın politikalarına karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Kürtlerin ulusal birliği 4 parçayı da kurtaracaktır. O zaman Kürtçe konuştuğu için insanlar öldürülmeyecektir" dedi.