Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madeninde 18 işçinin su baskınında mahsur kalmasının üzerinden 21 saat geçti; kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaptığı açıklamada madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiğini bildirdi.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp olay mahalline sevk edildi. Alana yeni sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW’lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.

“Dün, olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00’a kadar 2’si yaralı olmak üzere, 16 işçi göçük altından sağ kurtuldu. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi işlemi devam ediyor.

“AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı.

“AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için dün olay mahallinde kurulmuştu.

“Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kişilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21’i ambulans ve 15’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor.

“Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı.”

YILDIZ: SU SEVİYESİNİN DÜŞMESİ SEVİNDİRİCİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada su seviyesinin düşmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

“Su seviyesinin düşmesi sevindirici haber. Bunu yeni jeneratörlerle buranın şartlarında 250 kilovatlık bir kurulum gücü varken, biz bunun 6 katını kullanmaya çalışıyoruz. Bu yüzden jeneratörler getirdik. Çok daha seri olarak su seviyesini düşürmek için gayret edeceğiz. En az 3 tane daha 2 saat içinde derin kuyu pompası daha bağlayacağız. 10 bin – 12 bin ton suyu daha hızlı eritebiliyor olmamız lazım.

“Çalışmaları an be an takip ediyoruz. Sabah gün aydınlandığında bir merhale yol katetmiş olmamız lazım. Bir seviyeye gelmiş olmamız lazım. Ama her saat durumu kontrol edeceğiz.”

İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu

(Kaynak: İMC)