Uluslararası Af Örgütü, Gezi direnişi sırasında polis şiddetine maruz kalarak yaralanan Hakan Yaman için kampanya başlattı.

Uluslararası Af Örgütü, Gezi direnişi sırasında polis şiddetine maruz kalarak yaralanan Hakan Yaman için kampanya başlattı. Af örgütü başlattığı kampanya ile Yaman için bağımsız ve tarafsız soruşturma talebinde bulundu.

HAKAN YAMAN’A NE OLDU?

Af Örgütü’nün başlattığı ve Adalet Bakanlığı’na hitaben yazılan imza metninde Hakan Yaman’ın başına gelenler şöyle anlatılıyor:

“37 yaşındaki iki çocuk babası olan ve minibüs şoförlüğü yapan Hakan Yaman, 3 Haziran akşamı mesaisini bitirmiş, İstanbul’un Sarıgazi semtinde bulunan evine dönüyordu. Arabasını evinden birkaç sokak öteye park ettikten sonra eve yürümeye başladı. O sırada Demokrasi Caddesi yakınlarında eylemler devam ediyordu.

Bundan sonra olanları Hakan Yaman Uluslararası Af Örgütü’ne şöyle anlattı:

“Birkaç yüz metre ötede çevik kuvvet polisini gördüm. İlk başta tazyikli su sıktılar. Sonra karnıma bir biber gazı kapsülü geldi ama yere düşmedim. Yaklaşık beş polis gelip bana vurmaya başladı. Bir tanesi gözüme bir şey sokup gözümü çıkardı. O sırada yerde hareket etmeden yatıyordum. Bir tanesinin ‘Bu gitti, işini tamamen bitirelim’ dediğini duydum. Beni 10-20 metre kadar sürükleyerek ateşe attılar. Sonra gittiler. Ateşten sürüklenerek çıktım. Daha sonra hastaneye kaldırıldım.”

“Adli tıp raporuna göre Hakan Yaman polis saldırısından dolayı başından ve yüzünden ciddi şekilde yaralandı. Burnu, elmacık kemiği ve çenesi kırıldı. Kafatasından çenesine kadar bir kırık ve ateşe atıldığı için sırtında ikinci derece yanık vardı. Bir gözünü tamamen kaybetti ve diğer gözünde yüzde 80 görme kaybı oluştu. Saldırı sırasında Hakan bilincini kaybetti ve bir görgü tanığı saldırıyı cep telefonu ile kaydetti. Bu videoda iki çevik kuvvet polisi TOMA’nın yakınında, dört polis de bir kişiyi ateşe sürüklerken görülüyor.

Af Örgütü, saldırıdan sonra Yaman’ın hayatının tamamen değiştiği ifade etti:

“Hakan artık hiçbir zaman mesleğini gerçekleştirmek için minibüs kullanamayacak. Hakan’ın eşi Nihal, “Çocuklarımız durumdan çok kötü bir şekilde etkilendi” dedi. İlk haftalarda en küçük kızlarının çok sarsıldığını ve babasıyla konuşmadığını söyledi, “Şimdi ise yanından ayrılmıyor. Devamlı babasına sarılıyor ve onu öpüyor” dedi.

“MÜNFERİT BİR POLİS ŞİDDETİ VAKASI DEĞİL”

“Hakan Yaman’ın başına gelenler münferit bir polis şiddeti vakası değil. Türkiye Tabipler Odası’nın açıklamalarına göre 10 Temmuz tarihi itibariyle Gezi Olayları sırasında 8000′den fazla kişinin yaralandığı raporlandı. Kuvvetli deliller en az üç kişinin ölümünün polis şiddetinden kaynaklandığını gösteriyor.”

Uluslararası Af Örgütü’nün en büyük küresel kampanyası olan “Haklar için Yaz” kampanyası kapsamında tüm dünyadan Yaman’a mektup yazılıyor ve talepler Adalet Bakanlığı’na iletiliyor

Af Örgütü Türkiye Şubesi aktivistleri de dün Yaman’ın durumuna dikkat çekmek ve sorumluların adalet önüne çıkartılması çağrısı yapmak amacıyla Tünel Meydanı’nda basın açıklaması yapmıştı. (İMC)

Af Örgütü’nün kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

İmza kampanyası için