Uluslararası Af Örgütü, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan kampanyaya destek veren Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile gazeteci- yazar Ahmet Nesin’in serbest bırakılmasını istediği bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada dayanışmaya katılan 44 aydın, yazar, gazeteci ve sanatçıdan 37'sinin daha ceza alma riski ile karşı karşıya bulunduğu aktarıldı. 

'BÖLGEDEKİ RAPORLAR YÜZÜNDEN HEDEF ALINDILAR'

Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci Erol Önderoğlu'nun uzun süreden bu yana Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucuları olduğu ve Kürt gazeteciler ile dayanışma içerisinde oldukları için hedef haline getirildiği kaydedilen açıklamada, "Dr. Şebnem Korur Fincancı, yakın zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına Güneydoğu'da polis ve asker tarafından yürütülen operasyonlarda yaşanan insan hakları ihlalleri hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Benzer şekilde Erol Önderoğlu da Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Bianet Bağımsız İletişim Ağı adına yaptığı açıklamalarda tüm politik çevrelerden gazetecilerin karşı karşıya kaldığı yargılamalara ve diğer tehditlere değinmiştir. Uluslararası Af Örgütü, bu kişilerin, daha geniş anlamda insan hakları savunuculuğu yapmaları sebebiyle tutuklanarak hedef haline getirildiklerine inanmaktadır" ifadelerine yer verildi. 

Af Örgütü, tutuklamayı "Türkiye’de bağımlı yargı tarafından eleştirel sivil topluma yönelik saldırıların son örneği" olarak nitelendirdi. 

DİYALOG GRUBU: DAYANIŞMA ENGELLENEMEZ

Diyalog Grubu'da yayınladığı yazılı açıklama ile tutuklamalara tepki gösterdi. "Özgür basın susturulamaz, dayanışma engellenemez" başlığıyla yayınlanan açıklamada, baskıların hat safhaya ulaştığını vurguladı. 

Açıklamada, "Şiddet içermeyen, ifade özgürlüğü kapsamında olan dayanışma nedeniyle bir tedbir olan tutuklama uygulanamaz" denildi. Gerilimi yükselten, gözdağı vermeye yönelik bu baskıların, kararların, demokrasi güçlerinin birlik ve dayanışmasını engellemek için olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Özgür basını susturmaya yönelik tüm hukuk dışı baskıları kınıyoruz. Dayanışma amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliğini üstlendikleri için tutuklananların derhal serbest bırakılmasını diliyoruz" diye belirtildi. 

Kaynak: DİHA