Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'deki cezaevlerinde 600'ü aşkın tutsağın sürdürdüğü süresiz dönüşümsüz açlık grevine ilişkin açıklama yaptı.

 

Açıklamada, devletin açlık grevindeki tutsakların haklarına saygı duymadığı yönündeki haberlerin endişe yaratıcı olduğu söylendi ve "Bazıları 12 Eylül'den bu yana olmak üzere, ülke çapındaki onlarca cezaevinde, yüzlerce mahkum hala açlık grevinde. Açlık grevleri barışçıl bir protesto şeklidir ve Türkiye yetkililerinin, bu yöntemle protesto etme hakkı dahil olmak üzere, mahkumların ifade özgürlüğü hakkına saygı duyma yükümlülüğü bulunmaktadır" diye kaydedildi.

 

Silivri ve Şakran cezaevlerinde açlık grevinde olan tutsakların hücrelere konulmasına, Tekirdağ Cezaevi'ndeki gardiyanların, açlık grevine katıldıkları için mahkumlara kötü muamelede bulunmasına dikkat çeken Uluslar arası Af Örgütü, "Cezaevi yetkililerinin, kimi zaman, mahkumların içme suyuna ve bu suya eklenen şeker, tuz, vitamin ve diğer takviyelere erişimini kısıtladığı yönünde haberler bulunmaktadır. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine açlık grevindeki mahkûmlara yönelik cezalandırıcı hiçbir tedbirin alınmaması ve işkence ile diğer kötü muamelelerin mutlak bir şekilde yasaklandığının güvence altına alınması çağrısında bulunuyor," dedi.  

 

"Açlık grevindeki mahkûmlara, nitelikli sağlık görevlilerine yeterli erişim ve ihtiyaç duydukları her türlü tedavi sağlanmalı," diyen örgüt, "Türkiye yetkilileri Silivri, Şakran ve Tekirdağ cezaevlerindeki mahkûmların kötü muamele gördükleri ya da açlık grevine katıldıkları için cezalandırıldıkları iddialarını hızlı, derinlemesine, bağımsız ve etkili bir şekilde soruşturmalı," dedi.