Diyarbakır’a gelerek incelemelerde bulunan Uluslararası Af Örgütü heyeti 'Acil kamulaştırma' kararını "gaddarca" olduğunu söyledi. Heyette yer alan Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Sokağa çıkma yasağının" devam ettiği Sur'da bir mahalleye girdiklerini belirterek, gözlemlerini aktardı. 

DİHA’nın haberine göre; Gardner, gördükleri manzaranın "korkunç ve şok edici" olduğunu vurguladı. 

Sürekli devam eden "Sokağa çıkma yasaklarının" insan hakları açısından kabul edilemez olduğunun altını çizen Gardner, şimdiye kadar insanlar üzerinde baskıcı bir uygulamanın yürütüldüğünü ifade etti. 

Gardner’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"'ACİL KAMULAŞTIRMA' KARARI ÇOK GADDARCA BİR KARARDIR"

"Uzun süren çatışmalardan sonra ve aylarca süren 'sokağa çıkma yasaklarının' ardından insanlar göç etmek zorunda kaldı. Bunun yanında bir de 'acil kamulaştırma' kararı insanlara hiç bilgi verilmeden ve görüşleri alınmadan yapıldı. 'Acil kamulaştırma' kararı çok gaddarca bir karardır. Bu uygulama ile insanlar gerçekten cezalandırılmış bir durumda ve bu hala devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü olarak insan hakları ihlalleri olduğunu yerinde gördük.

"BU ŞEKİLDE GÜVENLİK SAĞLANMAZ"

"Özellikle ağır silahlar ve tanklarla kent merkezlerine saldırmak insan hakları açısından kabul edilemez bir durumdur. Bu halkın 'güvenliğini' sağlamaktan ziyade daha da güvensiz bir durum yarattı ve çok fazla zarara neden oldu. Bir ülkede bu şekilde güvenlik sağlanmaz.

"HAK İHLALLERİ MANZARASI KORKUNÇ"

"Türk devleti maalesef bu hukuka uygun davranmıyor. Bu coğrafyada insan hakları manzarası çok korkunç bir hal almış durumda. Cizre'de yasaklardan sonra incelemeler yaptık. Açılan soruşturmaları takip ediyoruz. Fakat bugüne kadar soruşturmalardan olumlu bir sonuç alınmadı. Türk devletinin derhal bu ihlallerine son vermesi gerekiyor ve soruşturmaları da bir çözüme kavuşturması gerekir.

"AİHM OLMAZSA DİĞER MAHKEMELER"

"Türk savcılara bu soruşturmaların çözüme kavuşturmaları için çağrı yaptık ve yine yapıyoruz. Eğer Türk mahkemeleri bu hak ihlallerini çözüme kavuşturmazsa davalar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) oradan da diğer mahkemelere taşınacak bir mesele. 

"AİHM'DEKİ DAVALARDA TÜRK DEVLETİ HÜKMEDİLECEK"

"AİHM bu davaları acil bir şekilde değerlendirecek ve çok önemli kararlar verecek. Türk devletini hükmedecek. Bu aşamada açılan davalara AİHM'de etkin bir çözüm getirmezse bir sonraki aşama diğer mahkemeler olacak."

Gardner, yaşanan çatışmalı süreçten dolayı Af Örgütü olarak çok endişeli olduklarını ve endişelerini de hem Diyarbakır Valisi hem de devlet yetkilileriyle paylaştıklarını sözlerine ekledi.