Uluslararası Af Örgütü, 28 Kasım’da Diyarbakır’da vurularak öldürülen avukat ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi’nin ölümüyle ilgili gecikmeksizin, etkin, kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma gerçekleştirilmesinin güvence altına alınmasını ve sorumluların adalet önüne getirilmesini talep etti.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Af Örgütü, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hitaben başlattıkları kampanyayla, Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair soruşturmanın sorunlu bir şekilde başladığına dikkat çekti.

Suikastın hemen ardından kapsamlı bir olay yeri incelemesi gerçekleştirilmediği ve olay yerinin emniyet altına alınmadığı kaydedilen açıklamada, “Tüm bu koşullar içerisinde, yetkililer Tahir Elçi’yi öldüren kurşunu ölümünden üç gün sonra bulduklarını iddia ediyorlar” denildi.

Suikasta dair etkin, kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma talep eden Af Örgütü kampanyaya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tahir Elçi hayatını hakikat, adalet ve insan haklarına adadı. Gözaltına alınanların, işkenceye uğrayanların ve zorla kaybedilenlerin haklarını savunmak için kendi hayatını tehlikeye attı ve Türkiye’de işlenen insan hakları ihlallerine uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

Bu sebeple susturulmaya çalışıldı. Ekim ayında katıldığı bir televizyon programında PKK hakkında söylediği ve tamamen ifade özgürlüğü çerçevesinde, tartışmalı olsa da, meşru olan görüşleri nedeniyle hakkında kovuşturma başlatıldı ve yedi yıl altı ay hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.  Bu, telefon ve sosyal medya aracılığıyla Tahir Elçi’ye yönelik ölüm tehditlerini de içeren bir korkutma ve taciz kampanyasının başlamasına sebep oldu.

Tahir Elçi, Kasım ayında, “Silah, çatışma, operasyon istemiyoruz” taleplerini dile getirdiği bir basın açıklamasının hemen ardından vurularak öldürüldü. Onu kimin öldürdüğü ve niye öldürdüğü hâlâ belirsizliğini koruyor.

Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair soruşturma sorunlu bir şekilde başladı. Olayın hemen ardından kapsamlı bir olay yeri incelemesi gerçekleştirilmedi ve olay yeri emniyet altına alınmadı. Tüm bu koşullar içerisinde, yetkililer Tahir Elçi’yi öldüren kurşunu ölümünden üç gün sonra bulduklarını iddia ediyorlar.” (Demokrat Haber)