Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve ordu birlikleri arasındaki çatışmalar esnasında işlenen insanlık suçlarına karşı uyardı. Af Örgütü, IŞİD’in birçok bölgede toplu infazlar yaptığını ve sivillere yönelik katliamların mezhebi aidiyete göre yapıldığını duyurdu.

Çatışmaların olduğu bölgelere giden Af Örgütü uzmanlarından Donatella Rovera tarafından hazırlanan yazıda, Irak’taki sivillerin içinden çıkılmaz bir mezhep savaşının girdabına sokulduğunu dile getirdi. IŞİD’in insanlık dışı uygulamaları ve Irak ordusunun hava saldırıları nedeniyle yüzbinlerce insanın yerinden olduğunu kaydeden Rovera, IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde birçok alıkoyma ve kaçırma olayının yaşandığını belirtti. Rovera, kaçırılan bazı kişilerin cesetlerinin bulunduğunu da kaydetti.

Af Örgütü, kaçırılanlar arasında Musul’da alıkonulan ve ölü olarak bulunan aynı aileden iki kişinin olduğu bilgisini de verdi. Bu kişilerin ellerinin bağlı olduğu, boğazlarının kesilmiş ve başlarının ise ezildiği de verilen bilgiler arasında. Af Örgütü uzmanı Rovera, özellikle Sünni olmayan kesimlere yönelik saldırılar ile buralardaki sivil halka ‘burada güvende olmadıkları’ mesajı verildiğinin altını çizdi.

Af Örgütü uzmanı Donatella Rovera’nın kaleme aldığı yazıda Irak ordusunun faaliyetlerinin de sivillerin yaşamına mal olduğuna dikkat çekildi. Rovera, Irak ordusunun hava ve topçu saldırılarında onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Rovera, “Çatışmanın tüm tarafları savaş suçları ve insan haklarına yönelik ihlaller gerçekleştirdiler” dedi.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de, Irak ordusuna yönelik suçlamalarda bulunmuştu. HRW, geçtiğimiz Cuma günü Irak güvenlik birimleri ile hükümete yakın milislerin cezaevlerindeki Sünni tutuklu ve hükümlülere yönelik toplu infazlar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

IŞİD, 10 Haziran’da Irak’ın önemli petrol kentlerinden Musul’u herhangi bir direniş olmadan ele geçirmişti. Haziran ayı sonunda Irak ve Suriye’yi içeren bölgede hilafet ilan eden IŞİD’in birçok kentteki toplu infazları bizzat örgüt tarafından internette yayınlanıyor.(ANF)