İnsan hakları savunucularının gözaltına alınmasının ardından bazı basın-yayın organlarında çıkan haberlere tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü, "Asılsız iddiaları ve suçlamaları haber olarak sunan ve yayımlayan kişi ve kurumlarla ilgili hukuki yollara başvuracağız" dedi. 

Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz günlerde Büyükada'da "örgüt üyeliği" iddiasıyla gözaltına alınan insan hakları savunucusu 10 kişi için bazı basın yayın organlarında çıkan asılsız haber ve iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

İnsan hakları savunucularının gözaltına alınmalarının ardından bazı basın-yayın organlarında Büyükada'da "gizli" bir toplantı yapıldığına dair çıkan haberlerin asılsız ve gerçeği yansıtmadığının belirtildiği açıklamada, "İnsan hakları savunucuları Büyükada'da rutin, insan hakları savunucularının savunuculuk yapmalarına yardımcı olacak bir destekleme ve bilgilendirme çalışma toplantısına katılmıştır. Çalışma toplantısında, insan hakları örgütlerinden 8 katılımcı ve 2 atölye kolaylaştırıcısı yer almıştır. Toplantıda herhangi bir kanuna aykırılık olmadığı gibi, katılımcıların gözaltına alınmalarını gerektirecek herhangi bir suç fiili de bulunmamaktadır" denildi. 

'EN UFAK BİR DELİL YOKTUR'

Açıklamada, gözaltıların Adalet Yürüyüşü ile kurulmak istenen bağlantı iddialarına da değinilerek, "Herhangi bir kaynak belirtilmeden ve somut bilgiye dayanmadan ortaya atılan bu iddialar tamamen uydurmadır. Ayrıca, haberlerde iddia edildiğinin aksine insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına gerekçe gösterilebilecek en ufak bir delil sunulmamıştır. Haberlerde yer alan iddialar ne hukuki olarak kabul edilebilir niteliktedir ne de mantıkla bağdaşmaktadır" denildi. 

'HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Bu haberleri hazırlayanların gerçeği aktarmaktan ziyade, yapılan hukuksuz gözaltılara bir kılıf uydurarak Türkiye hükümetinin sivil topluma uyguladığı baskıyı haklı çıkarmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Gözaltına alınan ve karalanmaya çalışılan kişiler kamuoyu tarafından tanınan ve yıllardır insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen son derece saygın insan hakları savunucularıdır. En temel hukuk kurallarının işlediği bir ülkede derhal serbest kalmaları gerekmektedir.

Asılsız iddiaları ve suçlamaları haber olarak sunan ve yayımlayan kişi ve kurumlarla ilgili en kısa zamanda hukuki yollara da başvuracağımızı bildirir, kamuoyunun ilgisine saygıyla sunarız."