Uluslararası Af Örgütü Irak Kürdistanı’ndaki etnik temizlikten kaçan yüz binlerce kişiye insani yardım çabalarının yetersiz olduğunu belirterek somut adımlar atılmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yaparak, Irak Şam İslam Devleti'nin katliamından kaçan yüz binlerce insana yardım sağlamak adına uluslararası toplumun somut bir insani yardım için derhal harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

İMC Tv'nin AFP'ye dayandırdığı habere göre örgütün açıklamasında “Sivillerin IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde geniş çaplı bir şekilde yerinden edilmesine karşı uluslararası tepki şu ana kadar ne yazık ki yetersiz oldu. Hatta daha fazla duyurulmuş olan, IŞİD milisleri tarafından kuşatılmış Sincar Dağları’ndaki kasabalarda sıkışıp kalmış Ezidi topluluklarına sağlanan havadan atılan yardımlar bile oldukça yetersiz kaldı” denildi.

Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, “Sincar Dağları’nda sıkışıp kalmış olanlar, şu anda dehşet verici koşullarda bulunan, çatışma ile yerinden edilmiş azınlık toplulukları üyesi yüz binlerce kişinin sadece çok küçük bir kısmı. IŞİD onların köy ve kasabalarını kontrol altında tuttuğu sürece bu insanlar evlerine dönemez. Şu anda yardıma ihtiyaçları var” dedi.

Af Örgütü, Şengal dağlarında halen çok sayıda kişinin mahsur kaldığını belirterek, yüzlercesine hiçbir yardımın ulaşmadığını kaydetti. Örgüt son günlerde havadan atılan suların da genellikle yere çarparak kırıldığını belirtti.

Af Örgütü’ne konuşan bir kişi “Hiçbir şeyimiz yok, bize hiçbir şey gelmedi. Uzakta uçakların sesini duyuyoruz ama bize gelen ya da bir şey gönderen kimse yok. Buradan ayrılamıyoruz. Eğer ayrılırsak IŞİD bizi yakalar ve öldürür. Allah aşkına lütfen bize yardım edin.” dedi.

Örgüt “Suriye sınırına yakın olan, dağın kuzey batı kısmında güvenli bir geçiş yolu açan Suriyeli Kürt savaşçıların yardımı ile birçoğu kaçmayı başardıktan sonra gelen yardım da geç kaldı” dedi.

Af Örgütü danışmanı Rovera, “Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağışçı ülkeler ve uluslararası ajanslar, böylesi gaddar bir zalimlikle karşı karşıya gelip kaçmak zoruna kalan, her türlü geçmişten gelen erkek, kadın ve çocuğa insani yardım ve güvenli bir sığınak sağlamak için derhal somut adımlar atması gerek” dedi.

Örgüt, IŞİD’in aralarında Hıristiyanlar ve Ezidiler kadar Türkmen ve Şabak Şiilerin de olduğu azınlık topluluklarına yönelik sistematik bir saldırı başlatarak, Sünni olmayan nüfusu kontrolündeki bölgelerden kaçırmayı amaçladığını belirtti.

Rovera, “IŞİD belirsizliğe yer bırakmayan bir mesaj verdi – inancınızı değiştirin, burayı terk edin ya da ölün. Bu etnik temizliktir.” dedi.
Af Örgütü, hava operasyonlarıyla ilgili olarak da alanda operasyon yürüten tüm güçlerin askeri ve sivil hedefleri birbirinden ayırmaları gerektiğini, sadece askeri hedeflerin vurulabileceğini belirterek “Uluslararası hukuk ayrım yapılmayan tüm saldırıları yasaklıyor” dedi.