Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'ne bağlı yaklaşık 70 avukat, bir ay önce DHKP-C soruşturması kapsamında tutuklanan 9 meslektaşlarının tutukluluk hallerine itiraz dilekçesi vermek Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak tutukluluk basın açıklaması yaptılar.

AVUKATLAR PANKART AÇTI, ÖZEL GÜVENLİK MÜDAHALE ETTİ

"Devrimci avukatlar onurumuzdur" şeklinde slogan atan avukatlar, bir saatlik oturma eylemi yapacaklarını belirterek adliye binasına giriş yaptılar. Adalet Sarayı'nın giriş katındaki adalet heykellerin bulunduğu bölümde oturma eylemi yapan avukatlar sık sık slogan attı. Bu sırada adliyenin 3. katından "Tutuklu avukatlara özgürlük" yazılı büyük bir pankart açtılar. Pankart açılması üzerine polis ve adliyenin özel güvenlik görevlileri pankart açan avukatlara müdahale etti. Pankartı toplayan polis ve güvenlikçilerle avukatlar arasında arbede çıktı. Uzun süren arbedenin ardından pankart toplandı. Ancak bir süre sonra avukatlar yine pankart açmaya çalıştı. Avukatlarla güvelik görevlileri arasında arbede yaşandı.

Oturma eylemi sonrasında çıkan arbedede gözaltına alınan ÇHD’li 5 avukat serbest bırakıldı.‘İzinsiz olarak eylem yapmak’ ve ‘kamu malına zarar verilmesi’ iddiası ile gözaltına alınan avukat Erman Öztürk, Halil Kocabaş, Arman Yılmaz, Özgür Esen ve Muhittin Köylüoğlu soruşturma savcısı Aydın Çevik tarafından ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldılar.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatlar ve güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedeyle ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde:

“18 Şubat 2013 Pazartesi günü saat 13.00 sıralarında, avukat cübbesi giymiş ve avukat olduğu tahmin edilen yaklaşık 100 kişinin İstanbul Adalet Sarayı’nda toplanarak, “Faşizm bizi yıldıramaz, tutuklu avukatlar serbest bırakılacak, tutuklu avukatlara özgürlük, devrimci avukatlar susturulamaz, devrimci avukatlar onurumuzdur..." ve benzeri sloganları attıkları, balkonlardan aşağıya doğru iki adet pankart astıkları, ilgili kolluk birimleri tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili birimlerine bildirilmiş, kolluk birimlerinin suç teşkil eden eylemlerle ilgili olarak tutanak tanzim ederek; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Müracaat ve Suçüstü Bürosuna bildirdikleri tespit edilmiştir. Bu eylemin yaklaşık 1 saat kadar devam ettiği, Adalet Sarayının ana girişindeki cam kapıların kırıldığı tespit edilmiştir.

Mahkemelerin duruşma yaptıkları, Cumhuriyet Savcılarının soruşturma yaptıkları, Adalet Sarayı’nın içerisinde ve mesai saatinde, hakim ve savcıları etkileyecek şekilde izinsiz olarak eylem yapılması ve kamu malına zarar verilmesi iddiaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Müracaat ve Suçüstü Bürosu’na soruşturma başlatılmış olup, bu eylemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca DHKP/C örgütü hakkında yürütülen bir soruşturmanın şüphelilerine destek amacıyla yapıldığı tahmin edilmekle beraber, olayın mahiyeti soruşturma sonucu anlaşılacaktır. Bu açıklama yanlış anlamalara meydan vermemek amacıyla yapılmış olup, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bilgilerinize sunulur." (CNN)