Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Adana’nın Kozan (Sis) İlçesi’nde bulunan ve mülkiyetinin iade edilmesi talebiyle Ermenilerin Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu Kilikya Ermeni Manastırı’nın bahçesine belediye tarafından çocuk parkı yapıldı.

Bölgedeki Ermenilerin 700 yıl boyunca ruhani merkezi olan manastırın iadesi için açılan davaya, “Kimseye verilecek tek karış vatan toprağı yok” diyerek karşı çıkan MHP’li Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, manastırın bahçesine çocuk parkı yaptırdı.

Öztürk, parkın açılışına ilişkin yaptığı açıklamada, Kilikya Ermeni Manastırı’nın bulunduğu Taş Mahallesi Muhtarı Murat Ak’ın talebi üzerine ve belediyenin de yardımıyla parkı inşa ettiklerini belirtti.  



KATOLİKOSLUK İADE İÇİN BAŞVURUDA BULUNMUŞTU

1915 Ermeni Soykırımı’nın ardından yaşanan süreçte, devletin 1921 tarihinde çıkarttığı bir talimatname ile Adana Kozan’daki manastırın tahliye edilmesi talep edilirken, 48 saat içinde manastırdan ayrılmaları istenen Ermeni ruhaniler, Adana’yı terk etmek zorunda bırakıldı.  

Lübnan’a zorunlu olarak göç eden Ermeni ruhaniler, başkent Beyrut’un Antilyas bölgesinde Kilikya Ermeni Katolikosluğu’nu yeniden kurdu.

Ermeni Kilisesi’nin başlıca dört ruhani merkezinden biri olan Lübnan’daki Kilikya Ermeni Katolikosluğu, Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak, Adana Kozan’daki Kilikya Manastırı’nın mülkiyetinin iadesini talep etti.

Kilikya Ermeni Katolikosluğu, 12’nci yüzyıldan 1921 tarihine dek, tarihi Sis (Kozan) bölgesinde yer alan ve Katolikosluk makamına ait olan Azize Sofia Kilisesi, manastır külliyesi ile Katolikosluğa ait mülklerin iadesi için ilk hukuki girişimini 28 Nisan 2015te AYM’ye başvurarak yapmış oldu.

KÜLTÜREL SOYKIRIMIN YENİ BİR ÖRNEĞİ”

1921 tarihli talimatnamenin ardından zamanla bakımsızlığa terk edilerek atıl hale getirilen ve definecilerin acımasız kazılarına maruz bırakılan Adana’daki Kilikya Ermeni Manastırı’nın 1950’li yıllarda yıktırıldığı , buradan elde edilen yapı malzemeleri ve taşların civardaki binaların inşasında kullanıldığı biliniyor.

Tarihin izlerini günümüze taşıyan manastırın son kalıntıları üzerine çocuk parkı inşa edilmesi ise, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından da tepkiyle karşılandı. Bölgede 700 yıllık tarihe şahitlik eden ve kutsal sayılan bir mekanın üzerine park inşa edilmesine tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, manastır bahçesinde yöredeki Ermeni Kilisesi’ne hizmet etmiş olan pek çok ruhaninin mezarı bulunduğunu ve bugün bu mezarlar üzerine inşa edilen parkın çocuklara sunuluyor olmasına dikkat çekti.

Manastır ve külliyesindeki mezarlık üzerine inşa edilen park, sosyal medyada 1915’ten bu yana devam eden ve Ermeni kültürel-tarihi eserlerini hedef alan kültürel soykırımın yeni bir örneği olarak yorumlandı.