6 özel yetkili ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde 9, 10, 12 ve 13. ağır ceza mahkemelerince, aralarında tutuklu sanıkların da olduğu davalara dün için duruşma tarihi verildi.

Sadece 3 duruşma salonu ve 1 sorgu odasının bulunduğu adliyede 4 mahkemenin de aynı güne duruşma tarihi vermesi üzerine, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince aralarında tutuklu sanıkların da olduğu 10 dava dosyasının duruşması, salon yokluğu nedeniyle iptal edildi.

Duruşmaların iptaliyle ilgili tutulan ve avukatlara dağıtılan tutanakta, adliyedeki fiziki yetersizlikten kaynaklı erteleme nedenlerine yer verilerek, “Bugüne bırakılan tutuklu 10 dosyanın 9 ve 11 Mart 2011 tarihine bırakılmalarına karar verildi” denildi.

Duruşma gününün 3 ay ertelendiğini öğrenen bazı avukat ve tutuklu sanık yakınları, bu duruma tepki gösterdi. Avukat Zekeriya Dilsizoğlu, “Müvekkilim 2 senedir tutuklu. Bir önceki duruşma 25 Ağustosta yapıldı. Şimdi de yer olmadığı için 9 Marta ertelendi. Bir duruşma için 7 ay beklemiş oluyoruz. Bize bugün duruşma yapılamayacağı da bildirilmedi” dedi.

MÜFETTİŞLER YÜZÜNDEN Mİ?

Adliyede yaşanan yer sorununun kaynağı müfettişlere bağlandı. Adalet Bakanlığı bir soruşturma için bazı müfettişleri Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde görevlendirdi. Müfettişlere tahsis edilecek boş oda olmaması nedeniyle adliyenin idari işler müdürlüğünün odası müfettişlere tahsis edildi. Yersiz kalan idari işler müdürlüğünün ise sorgu odası olarak kullanılan küçük duruşma solununa taşındığı ve işlerin masa olarak kullanılan hakim kürsüsünden yürütüldüğü öğrenildi.

12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 8 Nisan'da görülecek 69 sanıklı “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davası da duruşma salonlarının doluluğu ve yer yokluğu nedeniyle üç gün sonrasına ertelendi.

VATAN