Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER), PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumu ve Meclis’ten geçerek yasalaşan caza infaz düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatın durma noktasına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, salgından kaynaklı en büyük riskin cezaevleri olduğuna işaret edildi.

Salgın riskine karşın tüm tutukluların tahliye edilmemesi için “cinayete teşebbüs” diyen dernek, tutukluların yaşamından iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı.

KAMUOYU KAYGILI

Açıklamada, “İmralı Cezaevi’nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular salgına rağmen tecrit altında tutuluyor. Buna rağmen son günlerde konulan yasaklarla adeta salgın krizi fırsata çevrilmeye çalışılıyor. Bu durum ne insani ne ahlaki ne de hukukidir. Saygın Öcalan ve tutukluların durumu hakkında ailelerin, avukatların görüşme var olan kaygıları daha da derinleştirmektir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Öcalan ve diğer tutukluların sağlık durumları ve alınan güncel tedbirler konusunda bilgilendirmelere ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Bu konuda “Uygun koşullarda aile, avukat ve vasi görüşünün sağlanması ya da telefon aracılığıyla aile ve avukatlarının iletişim kurma haklarının Adalet Bakanlığı tarafından sağlanmasını talep ediyoruz” denildi.

‘UTANÇ YASASI’

Dernek, siyasi tutuklular kapsam dışında bırakılarak Meclis’ten geçirilen infaz düzenlemesine ise, “utanç yasası” diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada, “AKP ve MHP, toplumsal ve evrensel olguları çiğneyip, suç tanımını kendine göre kesip biçerek yaşam hakkını ayaklar altına almış, tutukluları ölüme terk etmiştir. Başta İmralı olmak üzere tüm tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı kutsal kabul edilip korunmalıdır. Toplumun kaygılarını ve tutuklu ailelerin yaşadığı endişeleri derinlerde hissetmek ve buna çözüm üretmek gerektiğine inanıyoruz. Demokratik yol ve yöntemlerle daha kapsayıcı ve vicdanla hazırlanmış bir tasarıya ilişkin adım atmaya çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı