Adalet Bakanlığı, 52. gününde devam eden açlık grevlerindeki tutukluların sağlık durumları ile ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklama, cezaevlerinde açlık grevinde olan tutuklularla görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin açıklamalarına yanıt olarak verildi.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada 'tutukluların sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığını, düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitamin verildiğini' savunan yazılı bir açıklama yaptı.

CHP İAŞE BEDELLERİNİN VERİLMEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Aytuğ Atıcı, Melda Onur, Nurettin Demir'in Ankara 1, 2 No.lu F Tipi, Ankara Kadın Kapalı, Bolu F Tipi, Kocaeli 1 ve 2 No.lu F Tipi Cezaevleri'nde açlık grevinde olan tutuklularla görüşme yapmışlardı. Görüşmenin ardından, açıklama yapan CHP milletvekilleri, "eylemcilerin iaşe bedellerinin Adalet Bakanlığı tarafından kesildiği, açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri, ancak bu taleplerinin reddedildiği, önemli sağlık sorunları yaşadıkları ve en fazla kilo kaybının 18, ortalama kilo kaybının ise 10 kilogram olduğu"nu açıklamıştı.

'TUZ, BAL, LİMON, ŞEKER VE VİTAMİN VERİLİYOR'

Adalet Bakanlığı ise, CHP'nin raporunda yer alan bilgilerin tersine, açlık grevinde olan tutukluların sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığını, düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitamin verildiğini savundu.

Bakanlık, bugün itibariyle 67 cezaevinde 682 hükümlü ve tutuklunun açlık grevinde olduğunu belirtti.

'SAĞLIK DURUMU KRİTİK EŞİKTE OLAN TUTUKLU YOK'

Tutukluların, kilolarına ilişkin, "Kocaeli 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda açlık grevi eyleminde olan 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kg olduğu, Kocaeli 2 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda açlık grevi eyleminde olan 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kg olduğu doktor kontrolleriyle tespit edilmiştir. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 19 kişinin katıldığı açlık grevinde hükümlü ve tutuklular ilk muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri için kilo kayıpları tespit edilememiştir" iddiasında bulunuldu.

Tutukluların, her gün düzenli olarak doktor tarafından kontrol edildiğini savunan Bakanlık, 52 gün geçmesine karşın, sağlık durumu kritik eşikte olan tutuklunun olmadığını iddia etti.

'İAŞE BEDELLERİNİN KESİLDİĞİ AÇIKLAMASI GERÇEK DIŞI'

Bakanlık, iaşe bedelleri ile ilgili açıklamaya ise, "Tutuklu ve hükümlülerin 'açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığına ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri, ancak bu taleplerinin reddedildiği' iddiası tamamen gerçek dışıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan açıklamada açlık grevindeki tutukluların iaşe bedellerinin Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından kesildiğine ilişkin iddiaların da “tamamen gerçek dışı olduğu”nu savundu. (etha)