Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Protestoya katılmak ve basın açıklaması düzenlemek gibi yasal eylemlerden ötürü gözaltına alınan ve “örgüt üyesi” olmak iddiasıyla tutuklanan Zeynep Bakır ile birlikte cezaevinde bulunan oğlu Poyraz Ali’nin tahliye edilmesi talebiyle İstanbul’da bir eylem düzenlendi.

Beyoğlu’ndaki Galatasaray Lisesi önünde düzenlenen eylemde, Poyraz Ali ve tüm tutsak çocukların cezaevlerinde yaşadıklarına, maruz kaldıkları imkânsızlıklar ve olumsuz koşullara dikkat çekildi.

Eylemin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hitaben yapılan basın açıklamasında, Poyraz Ali ve annesi Zeynep Bakır’ın Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanarak tahliye edilmesi talep edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre yüzde 40 engelli bir çocuk olan ve “atipik otizm” teşhisi konan Poyraz Ali, “propaganda yapmak suretiyle örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan annesi Zeynep Bakır ile Bakırköy Kadın Cezaevi’nde kalıyor.

Çocuk Yasası’na göre 0-6 yaş çocuk sahibi anneler, infazlarının bitimine iki yıl kala Denetimli Serbestlik ile bırakılırken, anne Zeynep Bakır’ın “siyasi hükümlü” olduğu gerekçesiyle bu yasadan faydalanamayacağı belirtiliyor.


Cezaevi koşullarında bulunan Poyraz Ali’nin annesiyle birlikte tahliye edilmesi talebiyle bir araya gelen Bir Avuç İnsan İnisiyatifi, bugün düzenlediği eylemde, “Tecrit koşulları yetişkinler için bile zorken çocukları bu koşullara mahkûm etmek, insanlıktan uzak bir yaklaşımdır. Otizmli bir çocukta bu tecridin yaratacağı hasarı görmezden gelerek daha ne kadar bekleyecekler?” diye sordu.

Poyraz Ali’nin, annesi Zeynep Bakır ile birlikte tahliye edilmesi talebiyle başlatılan kampanyaya 40 binden fazla kişinin imza verdiğini, fakat Adalet Bakanlığı’nın randevu vermemesi üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bizzat müracaat edilemediğini belirten Bir Avuç İnsan İnisiyatifi, “” başlığıyla başlatılan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek’e hitap edilen kampanyanın devam ettiğini duyurdu.

Denetimli Serbestlik Yasası’nın ayrımcılık gözetilmeksizin herkese eşit olarak uygulanmasını talep eden İnisiyatif açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çocukların terörist diye öldürüldüğü, kıyılarına bebek cesetlerinin vurduğu bir coğrafyada yaşadığının farkında olan ve bunu sindiremeyen insanlarız.

‘Otizm için örnek bir ülkeyiz’ açıklamalarına karşın otizmli olduğu için okullara alınmayan, eğitim hakkından yoksun bırakılan, ayrımcılığa uğrayan çocukların yanında yer alan insanlarız.

Poyraz Ali ve yaşadığı mağduriyetle ilgili düzenlenen kampanya, 10 binlerce imzaya ulaştığında hükümetin ve Adalet Bakanlığı’nın da dikkatini çekti. Evet, Poyraz Ali’nin seans saatleri arttırıldı; kreşe giderken annesi eşlik edebilmeye başladı, ihtiyacı olan oyuncukları içeriye daha rahat sokabilmeye başladı.

Hapishanede anneleriyle yaşayan diğer çocuklar da daha iyi bir kreş ortamından, oyuncak hakkına kadar kazanım elde ettiler. Ancak ‘hapishane koşullarında’ bunların hiçbiri atipik otizmli Poyraz Ali’nin gelecekte iyi bir yaşamı olmasını sağlamayacak.

Bu iyileştirmeler hem yeterli bir çözüm, hem de henüz 4 yaşında atipik otizmli bir çocuğun ömrünün en kıymetli zamanlarını dört duvar arasında, tel örgüler arkasında, süngülerin gölgesinde geçirmiş olma gerçeğine teselli olamayacaktır.

İçinde bulunduğumuz İnsan Hakları Haftası’nı da göz önünde bulundurarak, Poyraz Ali’nin yaşadığı ciddi bir insan hakkı ihlalidir. Durumu bütün detaylarıyla anlatılmışken, Adalet Bakanı, “Bir çocuğun sağlığı, bütün dünyanın sağlığıdır” dediği halde, beklenen asıl çözüme dair hiçbir şey yapılmamıştır.

Poyraz Ali otizmini iyileştirici uygulamalarla çelişen tecrit kurallarıyla baş başa bırakılmıştır. Tecrit koşulları, bırakın normal çocukları, yetişkinler için bile fazlasıyla yıpratıcıyken atipik otizmli bir çocuğun bu koşullar altında büyümesine seyirci kalmak, toplum vicdanında büyük bir yara açacaktır.

Bu gerçekliği görmezden gelemeyen; insan hakları savunucuları, eğitim ve sağlık emekçileri, eşitlik, özgürlük ve toplumun refahı için mücadele veren siyasi partiler, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, çocuklu ya da çocuksuz bütün vicdan sahibi insanlar, adalet için mücadele etmenin ne kadar hayati olduğunun farkında olan insanlar, bir arada durarak, birbirimize omuz vererek bir çocuğun özgürlüğüne, sağlığına, toprağına, evine kavuşmasını sağlayabiliriz!

Bizler bugün burada toplanmış olan insanlar; sağlıklı yaşama hakkı görmezden gelinmeye devam edilen Poyraz Ali özelinde, cezaevlerinde annesiyle birlikte kalmak zorunda olan yüzlerce çocuğa dikkat çekmek, mevcut Çocuk Yasası’ndan tüm 0-6 yaş çocuğa sahip olan annelerin faydalanmasını sağlamak için, daha önce verilmiş olan sözler yerine getirilene kadar bu davanın takipçisi olacağız.”