Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te geçici anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından 117 dosyanın savcılıklara gönderildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anayasa değişikliğini yasal sürenin son gününde (7 Haziran) onaylamış, dokunulmazlıkların kaldırıldığı Resmi Gazete’de duyurulmuştu.

Bugün açıklama yapan Bozdağ, “152 milletvekiline yargı yolu açıldı. Dün 117 dosyayı ilgili savcılıklara gönderdik” dedi.

Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edildiği tarihte Adalet Bakanlığı'nda, Başbakanlık'ta ve TBMM Başkanlığı ve Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda olan dosyalar bakımından soruşturma ve kovuşturma engelini kaldırdı. Şu anda 799 dosyayla ilgili soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmış durumda. HDP'den 55 milletvekili var. 511 dosya var HDP'lilerle alakalı. CHP'den 57 milletvekili var. 211 dosya var CHP'lilerle ilgili. MHP'den 10 milletvekili var. 23 dosya var. AK Parti'den 29 milletvekili var. 50 dosya var. Bir de bağımsız milletvekili var. Onunla ilgili de 5 dosya var. Toplam 152 milletvekiliyle ilgili 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmıştır.
"DÜN 117 DOSYAYI ADALET BAKANLIĞI'NDAN İLGİLİ SAVCILIKLARA GÖNDERDİK"

"Şimdi TBMM Başkanlığı elindeki dosyaları Başbakanlık'a, Başbakanlık da Adalet Bakanlığı'na gönderecek. Biz de bunları dosyaların düzenlendiği yer, Cumhuriyet Savcılıklarına göndereceğiz. Hangi savcılıktaysa biz oraya göndereceğiz. Adalet Bakanlığı'nda 117 dosya vardı. Dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığı'ndan ilgili savcılıklara gönderdik bizdeki dosyaları. 117 dosya dün itibariyle Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis'ten gelecek dosyalar da bize geldikten sonra onlar da savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar dosyalar kendilerine geldikten sonra o dosyalarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir.

'SAVCI VE HAKİM AYARLAMASI YAPILIYOR' İDDİALARINA YANIT

"Soruşturmaları herkes yapmayacak. Kamuoyunda eleştiriler var. 'Savcı ayarlaması yapılıyor, filan hakim ayarlaması yapılıyor'. Bunların tamamı çirkin ve ahlaksız iftiralardır. Gerçekle uzaktan yakından alakası yoktur. Çünkü yetkili olan savcılar soruşturma yapacak. Hangi mahkemeye düşeceği UYAP üzerinden belirleniyor. Herhangi bir kimsenin mahkeme seçebilme imkan ve yetkisi kesinlikle yok. Buna rağmen sanki hakim seçiliyormuş, mahkeme, savcı seçilecekmiş gibi birtakım olumsuz haberler yayılıyor. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı bir genelge var. Milletvekilleriyle ilgili soruşturmalar ya bizzat Cumhuriyet Başsavcıları tarafından yapılır ya da Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından yapılır. Onun dışındaki savcılar tarafından bu soruşturmalar yürütülmez."