Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve anadilde eğitim ve savunma hakkının tanınmasını için 12 Eylül’de Kürt siyasi tutuklular tarafından başlatılan süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri 41. gününe girdi.

 

Grevdekilerin sağlığı yönünden kritik eşiğin aşıldığı belirtilmesine rağmen hükümet cehhesinden henüz bir duyarlılık gösterilmezken, açlık grevindekilere destek amacıyla bugün de bir çok yerde yürüyüş, çağrı ve basın açıklaması yapıldı.

 

500 KİŞİ TEKİRDAĞ F TİPİ CEZAEVİ'NE YÜRÜYECEK

BDP'liler, açlık grevlerine dikkat çekmek ve destek vermek için 500 kişilik bir grupla Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne yürüyecek. Yürüyüş Esenyurt'tan başlayacak.

 

TAYYİP TEMEL OKUYUP YAZAMAZ DURUMDA

Açlık grevinde olanlardan Azidaya Welat Gazetesi'nin eski genel yayın yönetmeni Tayyip Temel'in, eyleminin 41. gününde artık okuyup yazamadığı bildirildi.

 

Temel'in avukatı Cemil Özen, müvekkilinin sağlık durumunun iyi olmadığının belirtirken, müvekkilinin, "Baş ağrısı, mide bulantısı, algılama düzeyinde zayıflık, ishal, eklemlerde ağrı gibi şikayetleri " olduğunu belirtti.

 

Müvekkilinin okumakta ve yazmakta da zorlandığına dikkat çeken Avukat Özen, gazeteci Temel'in mesajını da iletti: "Ölümleri durdurmak için bedenlerimizi açlığa yatırdık. Taleplerimiz karşılansın. Taleplerimiz karşılanmadan eylemi bitirmeyeceğiz."

 

İHD, ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLARA MEKTUP YOLLADI

İHD Diyarbakır Şubesi ise, cezaevlerinde 41’inci güne giren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla devlet yetkilileri, büyükelçilikler ve uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi. Şube Başkanı Raci Bilici, “Grevler artık kritik eşiğe gelmiştir, lütfen duyarlılık gösterin" dedi.

 

Türkiye genelinde cezaevlerinde 12 Eylül günü siyasi tutsaklar tarafından başlatılan ve bugün itibariyle 41’inci gününe giren açlık grevi eylemine yönelik kamuoyundaki duyarsızlığa tepki gösteren İHD Diyarbakır Şubesi, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara mektup gönderdi.

 

Bilici, sorunun diyalog ve müzakere yöntemi ile çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun için de gerek Türkiye kamuoyu, gerekse dünya kamuoyunun açlık grevleri konusunda duyarlılık göstermesi gerekmektedir. Daha fazla geç olmadan sesinizi yükseltmelisiniz. Aksi takdirde yarın çok geç olabilir. Geç kalınması halinde ise, yaşanacak ölümlerin vebali hepimizin boynunda olacaktır.”

 

Bilici, hazırladıkları mektupları, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devlet ve hükümet yetkilileri, büyükelçilikler ve uluslararası insan hakları ve sivil kuruluşlara göndereceklerini sözlerine ekledi.

 

AÇLIK GREVLERİ GİDEREK YAYILIYOR

41. gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevleri giderek yayılırken, Eskişehir’de 3, Muş’ta 2 tutsak daha açlık grevine başladı.

 

Her gün gruplar halinde açlık grevine giren tutsaklara yüzlerce tutsağa, Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 3 tutsak daha dahil oldu. Tutsaklardan Tekin Asi, Seydi Ali Demir ve Remzi Almaz'ın bugünden itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı bildirildi.

 

Muş E Tipi Cezaevi'nde ise, siyasi tutsaklar Bahar Uçak ve Necibe Armin, aileleri aracılığıyla yaptıkları açıklamada, 17 Ekim tarihinden bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu.

 

13 KENTTE YÜRÜYÜŞLER DÜZENLENDİ

13 kentte yapılan yürüyüş ve açıklamalarla, AKP hükümeti protesto edilirken sessiz çevreler ‘vicdanlı olmaya’ çağırıldı.

 

Mardin, Şırnak, Batman, İstanbul, İzmir, Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Urfa, Ağrı, Diyarbakır ve Konya'da yürüyüşler düzenlenirken, gene İstanbul'un Sarıgazi  HDK Gençlik Meclisi'de tutsakların taleplerinin karşılanması için yürüyüş gerçekleştirdi.

 

AYDINLARDAN AÇLIK GREVLERİ İÇİN ÇAĞRI

100'ü aşkın aydın, akademisyen ve sanatçı da açlık grevleri için duyarlılık çağrısı yaptı. "Henüz vakit varken, açlık grevleri ölümlere dönüşmeden” başlıklı çağrıda, "Binlerce tutuklu açlık grevinde, bugünleri daha önce de yaşadık. On altı yıl önce yaşadık; on iki yıl önce bir kez daha yaşadık. Şimdi bir kez daha böyle bir utancı yaşamak istemiyoruz," denildi. (Demokrat Haber)