Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde 32 gündür açlık grevinde olan tutuklular, aileleri aracılığıyla açıklama yaptı: "Kritik aşamadayız. Taleplerimiz kabul edilmezse eylemimiz sürer."

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde ağır koşulların düzeltilmesi, tutuklulara dönük saldırı ve keyfi uygulamaların son bulması için 21 tutuklunun sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi en kritik sürece girdi. Eylem bugün 32. gününde.

Tutukluların sağlık durumlarının endişe verici boyutlara ulaştığı belirtildi. Grevdeki tutuklular dün açık görüş sırasında aileleri ile aracılığıyla kamuoyuna greve ilişkin son durumu anlattı.

"BİZ YAZILI GÜVENCE İSTEDİK"

Sağlık açısında kritik sürece girdiklerini belirten tutuklular "Tüm arkadaşlarda aşırı kilo kaybı, kusma, baş dönmesi gibi sağlık sorunları başladı. Cezaevi yönetimi ve savcılık ile görüşmemiz oldu. Taleplerimizi sözlü olarak karşılayabileceklerini söylediler ama biz yazılı olarak güvence istedik. Yazılı olarak kabul etmediler. Cezaevinde bize dayatılan bu insanlık dışı uygulamaların son bulması için başlattığımız açlık grevinde kararlıyız. Taleplerimiz kabul edilene kadar devam edeceğiz. Bütün duyarlı insanları bu mücadelemizde destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

Aileler ise, görüştükleri yakınlarının konuşurken zorlandıklarını, görüşme sırasında baş dönmesi ve halsizlik yaşadıklarını anlattı.

TUNCEL: CEZAEVİNDE HER GÜN İŞKENCE YAPIYORLAR

BDP İstanbul Milletvekilli Sebahat Tuncel de dün cezaevine gelerek savcılık, cezaevi yönetimi ve grevdeki tutuklularla görüştü. Tuncel ajansımıza yaptığı açıklama grevde bulunan tutuklularda sağlık sorunların baş gösterdiğine dikkat çekerek, dün yaptığı görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"Savcılık, cezaevi yönetimi ve tutsak arkadaşlarımızla görüştük. Aralarında yaptıkları görüşmede cezaevi yönetimi bazı şartları kendilerinden kaynaklı olmadığını ama taleplerini kabul edeceklerini sözlü olarak belirtmiş. Arkadaşlarımız da yazılı teminat istemiş, bir sonuca ulaşamamışlar. Bugün yine görüşeceklerini söylediler. Cezaevi yönetimi bazı şartların kendilerinden kaynaklanmadığını söylemiş ama cezaevinde her gün işkence uygulanıyor. Gardiyanlar işkence yapıyor. Çok ağır koşullar söz konusu. Arkadaşlarımız son sürece zarar verecek bir eylem içine girmek istemediklerini ama artık bu ağır koşullara dayanacak güçleri olmadığını söylediler. Zaten cezaevi yönetimi ilk kez tutsaklarla iletişime girmiş. Daha önce hiçbir şekilde yazılı ya da sözlü taleplerine cevap bile vermemişler. Orada insanlık onurunu ayaklar altına alan uygulamalar var. Arkadaşları moralli ama sağlık durumlarının kötüleştiğini gördük." (ANF)