20 gündür gözaltında açlık grevinde olan gazeteci Derya Okatan’a ilişkin TGS İstanbul Bürosu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Okatan’ın gönderdiği mesajında, ‘Bizim gözaltına alınmamız sadece bizim cezalandırılmamız değil, aynı zamanda dışarıdaki gazetecilere bir gözdağı verme amacı taşımaktadır’ dedi

Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanları, İstanbul merkezli 20 gün önce yapılan operasyon sonucu gözaltına alınan 6 gazeteciden biri olan ETHA Sorumlu Yazıişleri Müdürü Derya Okatan’ın açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, durumuna ilişkin Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, “Derya Okatan OHAL keyfiyetine karşı 20 gündür gözaltında, gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın” yazılı pankart asıldı. Toplantıya, ETHA Haber Müdürü Önder Öner ve Editörü Arzu Demir, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilcisi Uğur Güç’ün yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. Toplantıda, Okatan’ın gönderdiği mesaj Demir tarafından okundu.

Okatan’ın gönderdiği mesaj şöyle:

“Biz 6 gazeteci 20 gündür hukuksuz bir şekilde gözaltında tutuluyoruz. Hala ne ile suçlandığımızı tam olarak bilmiyoruz. Bakan Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haber yapımından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Ancak bunun haber yapmanın bir kez daha suç olmadığını belirtmek isteriz. Biz mesleğimizin gereklerini yaptık.

"BİZE GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR" 

Berat Albayrak’ın maillerinden asıl suçlulardan ne suç işledikleri ortaya çıkmıştır. Burada olması gerekenler biz değiliz. Yargılanması gereken Bakan Berat Albayrak’tır. Gazetecilik mesleğinin yargılanamayacağının bir kez daha altını çiziyorum. Bizim gözaltına alınmamız sadece bizim cezalandırılmamız değil, aynı zamanda dışarıdaki gazetecilere bir gözdağı verme amacı taşımaktadır. Bu tür baskıları birçok kez yaşadık. Şimdiye kadar boyun eğmedik, bundan sonra da AKP/Saray faşizmine boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız. Biz o havuza girmeyeceğiz. Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz.

"BİR AN ÖNCE ADLİYEYE SEV EDİLMEK İSTİYORUM"

Açlık grevi eylemimin 20. günündeyim. Açlık grevi eyleminin sebebi burada tutulan biz 6 gazetecinin bir an önce serbest bırakılması ve aynı zamanda hapishanelerde bulunan meslektaşlarımın serbest bırakılması içindir. Savcının 30 günü mutlak işletecek olması kabul edilemez. Bir an önce adliyeye sevkimizi talep ediyorum.

Son olarak, bizler iyiyiz, morallerimiz de iyi. Ama tabi ki dayanışmaya ihtiyacımız var. Destek veren herkese çok teşekkür ederiz.

Selam ve sevgilerimle…

Derya Okatan”

"AĞRILAR YAŞIYOR"

Gazeteci Okatan’ın mesajının okunmasının ardından açıklama yapan ETHA Haber Müdürü Öner gözaltındaki 6 gazeteci ile ilgili soruşturma üzerinde gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle, 20 gündür neden gözaltında olduklarına ve nasıl bir işlem yürütüleceğine ilişkin bilgi verilmediğini dile getirdi. Gazeteciler için 20 gündür hiçbir işlem yapılmadığını söyleyen Öner, Emniyet Müdürlüğü’nde bekletilen 6 gazeteci ile ilgili yapılan tüm başvuruların geri çevrildiğini söyledi. Okatan’ın sağlık durumuna değinen Öner, “Avukatlarımız Derya Okatan’ın sağlık durumunu takip etmek için günlük ziyaretler gerçekleştirmeye özen gösterdi. Derya Okatan su ve şeker alabiliyor. B1 vitamini kullanıyor. Aşırı kilo kaybı var. Açlık grevi günü ilerledikçe vücut direnci azalıyor, temiz olmayan, havasız, sağlıksız ve kötü koşullar nedeniyle vücut ağrıları yaşıyor” dedi.

"MÜCADELEMİZE GÜÇ VERECEĞİZ"

Yaşananları sıradan değerlendirmediklerini ve bunun bir intikam operasyonu olduğunu ifade eden Öner, Okatan’ın yapılan keyfi uygulamaya karşı direndiğini söyledi. “Okatan bu eylemi, özgür basın direnişi geleneğinden aldığı güçle ve inançla gerçekleştiriyor. Açlık direnişini selamlıyoruz” diye konuşan Öner, “Basın özgürlüğü ve gerçekleri halka ulaştırmak için sürdürdüğümüz mücadele adına, onu asla yalnız bırakmayacağımızı bir kez daha tekrarlıyoruz” diye konuştu. Okatan’ın çerideki direnişinden güç aldıklarını vurgulayan Öner, mücadele Okatan’a güç vermek istediklerini kaydetti.
Gazeteciler değil önemli iddialarla isimleri ortaya çıkanlar…

Öner, “Gözaltına alınan gazeteciler değil; mail kutularından dünyayı kana bulayan DAİŞ çetesine gönderilen silahlara ilişkin yol haritaları, DAİŞ petrolleriyle ilgili şirket bilgileri ve türlü hukuksuzluklar hakkında önemli iddialar ortaya çıkan isimler soruşturulmalı” dedi.

AVUKATLARIN BAŞVURU TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ 

Açlık grevindeki Okatan’ı ziyaret eden Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Kader Tonç, soruşturma Savcısı Hasan Yılmaz’ın başvuru talebini kabul etmediğini ve “örgüt üyeliği” istinadı ile suçlandığını ancak hangi örgüt üyeliğine ilişkin bilgi verilmediğini kaydetti. 6 gazeteciye istinad edilen suçun kişisel verilerin elde edildiği ve hukuka aykırı bir şekilde paylaşılması olduğunu dile getiren Tonç, ancak haber içinde kişisel veriler olarak değerlendirilen ve paylaşılması suç sayılan unsurların bulunmadığını ifade etti.

SAVCIDAN ÖZEL TALİMAT

Savcının en başından beri gazeteciler için “24 Ocak’ta getirin” talimatı verdiğini söyleyen Tonç, “Derya’da bu duruma karşı direniş göstermekte. Tuz, küp şeker tüketiyor. Hareketlerinde ve konuşmasında yavaşlama var, yer yer unutkanlık var, nabzında ve tansiyonunda düşme var” dedi. Tonç, Okatan’ın kaldığı yerde yoğun su olduğunu ve operasyonlar yapıldığı için sürekli yerinin değiştiğini söyleyerek, “Derya, yatak dışında adım atacağı yeri olmadığını belirtti” dedi.
Gözaltında delil üretme çabası

Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik’in de Amed’den getirildiğini belirten Tonç, “20 gündür hiçbir soruşturma işlemesi yapılmadan cezalandırılıyor. Gazetecilerin gözaltında bu kadar uzatılmasını delil üretme çabası olarak görüyoruz” diye konuştu. TGS Genel Merkez Yöneticisi Can Uğur ise, “Soruşturmadan çok cezalandırma olarak görüyoruz. Ülkemizde iktidar baskısı tarafından bu haberi yapanlar hedef haline getiriliyor” diyerek gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

‘Mailler yayınlanmasaydı suç işlenmiş olurdu’

Son olarak konuşan ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç de, gazetecilerin suç işlemediğini Berat Albayrak’ın maillerini yayınlamasalardı suç işlemiş olacaklarını kaydetti. Güç, “Bu haberler kamuoyunu ilgilendiren haberlerdir. OHAL tamamıyla gazetecileri cezalandırmak için kullanılıyor. Neticede arkadaşlarımızın bir an evvel savcı ile görüştürülüp serbest kalmasını talep ediyoruz” diye belirtti.