Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Arınç Hükümetin demokratik açılımdan vazgeçmediğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 4 buçuk saat süren Kurul sonrası açıklama yapan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Ne milli birlik ve beraberlik projemizden vazgeçeceğiz ne terörle mücadeleden vazgeçeceğiz ne de demokratikleşme ve özgürlükler konusunda atacağımız adımlardan vazgeçeceğiz" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olmasıyla, 7 askerin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısı sonrası hükümetin demokratik açılım konusunda bir tavır değişikliği olup olmadığının sorulması üzerine, Arınç şöyle konuştu:

"Bu acı olay üzerine Başbakanımız da, ilgili bütün arkadaşlarımız da açıklama yaptılar. Muhalefet partilerinin açıklamaları oldu. Bu bir ortak meseledir, milli meseledir. Askerlerimizin alçakça şehit edilmiş olmaları ve onlara yönelik bu hareketi bütün bağlantılarıyla birlikte ortaya koymak ve onlara karşı tavrımızı belirlemek milli bir vazifedir. Dolayısıyla başbakanımızın ortaya koyduğu cümleler olaydan duyulan infiali ortaya koymaktadır. Böyle bir olaya yardım ve yataklık etmekten tutunuz, bu tür olayları benimseme meyilinde olan kurumlara ve kişilere karşı hükümetin hatta hepimizin ortak tavrı olarak ortaya koymaktadır. Kurulan tuzaklarla, atılan el bombalarıyla istirahat halindeki askerlerin bu şekilde şehit edilmesini kim meşru görebilir. Eğer biri bir canlı bomba için diyorsa ki, 'Onlar bizim yolumuzu aydınlatıyor, onlar bizim kahramanlarımızdır' böyle bir olayla, böyle bir konuşmaya nasıl yan yana getirebilir, fikir ve düşünce özgürlüğü olarak değerlendirebilirsiniz? Acımız çok büyüktür. Bu acımıza rağmen Türkiye demokratikleşiyor. Demokratikleşmesi için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Bütün bu olaylara rağmen Türkiye'de özgürlükler ve alanlar genişliyor. Çünkü bu hareketi yapan teröristleri bir kenara koyacağız, 74 milyon insanımızı da bir kenara koyacağız. Biz bütün bu özgürlük alanlarını genişletirken, tüm milletimizi düşünüyoruz. Ne 'Milli Birlik ve Beraberlik' projemizden vazgeçeceğiz, ne terörle mücadeleden vazgeçeceğiz, ne de demokratikleşme ve özgürleşme adına atacağımız adımlardan vazgeçeceğiz. Demokrasi büyüyecek, gelişecek, özgürlük alanlarımız genişleyecek, güçlenecek ama terörle ve terörü meydana getiren ortamlarla mücadelemiz de hem akılcı hem netice alıcı yöntemlerle devam edecek. Değişen bir şey yok. Ama bu konudaki kararlılığımızın daha da güçlendiğini söyleyebilirim"

"SINIRÖTESİ OPERASYON GÜNDEMİMİZDE YOK"

Terör saldırısı ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nın inceleme başlatacağını ifade eden Arınç, saldırı sonrasında gündeme gelen sınır ötesi operasyonuyla ilgili şunları söyledi:

"Sınır ötesi operasyon her zaman konuşulur. Hükümet ihtiyaç gördüğü anda silahlı kuvvetlerimize bu konuda bir talimat verebilir. Ancak bugünkü Bakanlar Kurulu toplantımızda böyle bir ihtiyaç, böyle bir operasyonun yapılması konusunda hiçbir görüşme olmadı. Muhalefetin olayın etkisiyle yaptığı bir çağrı olabilir, böyle bir yöntem düşünülüyor mu? diye bir sorusu olabilir. Hayır, elimizde yetki olmasına rağmen, şartların gerektirmesi halinde uygulanacağı bilinmesiyle hükümet böyle bir konuyu gündeme getirmiş değil."

MYNET