Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 6 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından özel harekat timlerinin Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde karargah kurduğu öne sürüldü.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre; sokağa çıkma yasağı kaldırılmasına rağmen karargaha dönüştürüldüğü öne sürülen Azizoğlu Konağı ve Silvan İmam Hatip Lisesi'nin abluka altında tutulmaya devam edildiği kaydedildi.

Buna göre; Yatılı Bölge Okulu'nun bahçesi içerisinde bulunan Erkek İmam Hatip Lisesi binasının karargah olarak kullanılmaya başlanmasının ardından ise öğrenciler, aynı bahçe içerisinde bulunan kadın öğrencilerin binasına taşındı.

Özel harekat timlerinin gölgesi altında eğitim göremeye çalışan öğrenciler, özel harekat timleri tarafından tehdit, darp ve taciz edildiklerini iddia ediyor.

DİHA’dan Serhat Yüce ve Şerife Oruç’un aktardığına göre; güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen ve İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 18 yaşındaki bir öğrenci, özel harekat timleri tarafından maruz kaldığı şiddeti şöyle anlattı:

"Akşam okuldan çıkıp eve gittiğim sırada karşıma çıkan özel harekat timleri 'Yere yat' dediler. Bende yerin çamurlu olduğunu ve yere yatmak istemediğimi söyledim. Bunun üzerine beni döverek çamurun içine yatırıp darp başladılar. Sonra cebimdeki kimliğimi çıkarıp baktıktan sonra kimliğime tükürüp üzerime geri attılar."

Okulda öğrencilerin bahçede elleri cebinde dolaşamadıklarını her zaman kimlik kontrolüne maruz kaldıklarını söyleyen öğrenci, "Birinin bahçede eli cebinde gördükleri zaman gelip çocuğa çarpıyorlar. 'Elin niye cebinde' diye kalkıp dövüyorlar. Eve giderken de arama yapıyorlar, kimlik istiyorlar. Kimlikler olmadığında dövüyorlar. Olanlara da alttan üsten aradıktan sonra bırakıyorlar. Sık sık okula gelip geziyorlar" dedi.

Özel harekat timlerinin sürekli kendilerine küfür ve hakaret ettiklerini öne süren öğrenci, kimi arkadaşlarına ise ajanlık tekliflerinde bulunulduğunu ifade etti.

Özel harekat timlerinin okulu karargah olarak kullanamaya başladıklarından bu yana her türlü saldırıya maruz kaldıklarını iddia eden bir başka öğrenci ise, "Teneffüslerde öğrenci arkadaşlarımızın dışarı çıkmasına kızıyorlar. Gelip elimizden tutup 'elinizi cebinizden çıkarın' diyorlar. Bize sürekli kimlik ve adres soruyorlar. Bize sinirlendikleri anda bizi dövüyorlar. Okulun içine sürekli geliyorlar. Hoşlarına gitmeyen öğrencileri tutup dövüyorlar. Keyifleri istediğinde öğrencileri tehdit ediyorlar" dedi.

Öğrencilerin iddiaları üzerine DİHA’nın telefonla görüştüğü İmam Hatip Lisesi'nin yetkilisi, konuya ilişkin görüş vermek istemediğini ifade ederek, çocukların iddialarının kendisine iletildiğini ancak birebir yaşananlara tanık olmadığını söyledi.