Hatay Antakya'da, Gezi Parkı gösterileri sırasında Abdullah Cömert adlı gencin başına biber gazı kapsülü atarak ölümüne yol açan polis memuru Ahmut Kuş'un avukatı, güvenlik gerekçesiyle davanın bir başka şehre nakledilmesi için savcılığa başvurdu.

Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezca da nakil konusunda karar verilmesi için dosyaAdalet Bakanlığı’na gönderdi. Eskişehir’de polis ve siviller tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz Davası da aynı gerekçeyle Kayseri’ye nakledilmişti.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Abdullah Cömert Davası’nın 4 Temmuz 2014’te görülecek ilk duruşmasına sayılı günler kala sanık Ahmet Kuş’un avukatı Fatih Maden, güvenlik gerekçesiyle davanın bir başka şehre nakledilmesi için Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Öğrenilen bilgiye göre valilik ve emniyetin de aynı yönde görüş belirtmesi üzerine savcılık, geçen 27 Mayıs’ta 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak dosyayı istedi. Dosya, nakil için karar verilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlığın da dosyayı Yargıtay’a göndermesi bekleniyor.

Cömert Ailesi’nin avukatı Hatice Can, halen Hatay’da görev yapan sanık polis hakkında güvenlik kuşkusu bulunmadığı halde yapılan işlemin adil yargılanma hakkının ihlali anlamına geldiğini savundu. Davanın kaçırılmak istendiğini savunan Can, “Yargısal bir kararla ilgili idari bir organın sürece katılımı, kamu görevlilerinin yargılandığı davalar açısından oldukça problemli olduğu açıktır. Özellikle kamu güvenliği kavramının tartışmalı içeriği dikkate alındığında problem daha da büyümektedir. Dava kaçırılmak, takipsiz bırakılmak isteniyor. Bu davayla iğneyle kuyu kazar gibi yol aldık ve peşini bırakmayacağız. Adalet arayışımız devam edecek vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Abdullah Cömert, 2 Haziran’da Hatay Antakya’da Gezi Parkı gösterileri sırasında bir polis panzerinden atılan biber gazı kapsülü başına isabet etmesi sonucu can vermişti. Adli Tıp Kurumu raporunda, “Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu” hayatını kaybettiği tespit edilmişti. Bunun üzerine sanık Ahmet Kuş hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, ilk duruşma için 4 Temmuz 2014’e gün verilmişti.