İktidara yakınlığı ile bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 24 Haziran'daki seçimlerde muhafazakar seçmenin 'Nasıl olsa Erdoğan kazanır, ben ikaz edeyim' dediğini söylerken bunun 'seçimlerdeki en büyük tuzak' olduğunu iddia etti.

Selvi, "O fatura birilerine değil, sadece ve sadece Erdoğan’a kesilmiş olacak. Bu tuzağa düşmemek gerekiyor" dedi.

İttifak sisteminin muhalefet yaradığını ifade eden Selvi, “İttifak sistemi getirildiğinde ekranlarda uzun tartışmalar yaptık. Bunun muhalefeti yok etme adına kurulmuş bir tuzak olduğunu savunanlar oldu. Tam aksine ittifaklar muhalefete yaradı. Muhalefet, bir yandan ‘millet ittifakı’ ile barajı sıfırlarken, diğer yandan HDP’nin barajı aşmasını sağlayarak AK Parti’nin milletvekili sayısını düşürmeyi hedefliyor. Bu açıdan bakıldığında, sistem iktidardan ziyade muhalefete yaramış gözüküyor” ifadelerini kullandı.

“Yeni sisteme, çifte giyotin sistemi deniliyor” diyen Selvi, “Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir ama Meclis çoğunluğu muhalefetin eline geçerse ne olur sorusuydu. Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığı-Meclis kilitlenmesine meydan vermeyeceği, erken seçime gidilerek çözüm bulunacağı savunuldu. Tıkanma durumunda kendini yenileyen bir sisteme sahibiz. Ama bu durumda Cumhurbaşkanı ve Meclis’in görev süresi doluyor. O nedenle yeni sisteme, çifte giyotin sistemi deniliyor. Bu hem Cumhurbaşkanı’nın, hem Meclis’in görev süresinin sona ermesi anlamına geliyor” diye yazdı.

Yazının tamamı burada.

Kaynak: Hürriyet