Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) öncülüğünde ÖSO unsurlarının katılımı ile Afrin'e düzenlenen operasyon 6’ıncı gününde devam ediyor.

Suriye’deki belirleyici aktörlerin başında gelen ABD’nin operasyona tepkileri merakla takip edilirken, özellikle Türkiye operasyonu genişletip Minbiç’e girdiği takdirde ABD’nin nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Enstitüsü'nden Aleksandr Şumilin, ABD'nin Suriyeli Kürtlere silah sevkiyatını artırabileceği için Türkiye'nin Afrin operasyonunun kapsamını kademeli olarak sınırlayabileceğini savundu.

Rus uzmana göre ABD, Kürt müttefiklerini Türkiye'ye vermeyecek.

Rus basınına konuşan Şumilin, "Türkiye'deki seçim öncesi durum ve askeri faktör de dahil tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrin'de frene basacağı öngörülebilir. Türk ordusu, muhtemelen Afrin'in bazı kesimlerinde üstünlüğü ele geçirecek. Ancak buralar, ABD askerlerinin bulunmadığı yerler olacak" dedi.

Rus uzman, ABD'nin Kürtlere sunduğu askeri yardımın Ankara için dizginleyici etki yarattığını savunuyor.

"Bu faktör, Erdoğan'ı hem dizginleyen hem de kızdıran bir unsur. Sonuç olarak bu, Ankara ve Washington arasında siyasi istişare yapılması için bir gerekçe oluşturuyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce dediği gibi, Washington ile uzlaşma için zemin yaratıyor" şeklinde konuşan Şumilin, Erdoğan'ın Afrin harekatıyla ilgili olarak er ya da geç ciddi bir karar alması gerekeceğini ifade etti.

Rus uzmana göre Türkiye, Afrin'de yeterli miktarda askeri kaynağa sahip olabilir ancak burada askeri faktör ikinci planda ve temel teşkil edecek ve bu karar büyük ihtimalle siyasi bir karar olacak.

Şumilin, Türkiye ile ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon arasında askeri çatışma riski bulunabileceğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Risk var ancak bunlar daha çok siyasi riskler. ABD, bu risklere doğrudan yanıt vermeyecek. Washington, himayesi altındaki Kürt müttefikleri Ankara'ya vermez."

Kaynak: Ahval