Avrupa Komisyonu,  Türkiye basınında yer alan Gülen Hareketi’ni ilk defa ‘terörist’ olarak nitelendirdiği yönündeki haberleri net bir dille yalanladı.

Ahval’e konuşan bir AB yetkilisi, haberlerin doğru olmadığını, Gülen Hareketi’ni terör örgütü olarak görmediklerini, bu yılki raporda da atfın aynen geçen yılki gibi olacağını ifade etti.

Yetkili, raporun Türkiye hükümetinin Gülen Hareketi’ne ‘terör örgütü’ dediğini not ettiğini ifade etti.

9 Kasım 2016’da yayınlanan son ilerleme raporu Gülen Hareketi’ne 28 defa atıf yapmış, hiç birisinde ‘terör örgütü’ ifadesi kullanmamıştı.

Rapor, hükümetin darbeden Gülen Hareketi’ni sorumlu tuttuğunu vurgulamıştı.

Terör ve Gülen Hareketi’nin aynı cümlede geçtiği ifadede ise: ‘Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve hükümet Gülen Hareketi’nin Milli Güvenlik Kurulu terör örgütleri listesine dahil edildiğini açıklamıştı.’

AB terör örgütleri listesi AB İçişleri Bakanları Konseyi tarafından oluşturulup, üye ülkelerden oluşan Avrupa Konseyi’nin tensibine sunuluyor.

AB terör örgütleri listesi ABD’ye yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından oluşturulmuştu.

Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk listeye PKK ve DHKP-C’nin de dahil edilmesi için Brüksel’e ziyaretler gerçekleştirmiş, iki örgüt daha sonra listeye girmişti.

Mevcut listede ‘FETÖ’ bulunmuyor. Salı günü açıklanacak ilerleme raporunun tarihin en ağır raporu olacağı vurgulanıyor.

Ana akım medya mecraları da dahil, çok sayıda gazete ve televizyon, Avrupa Konseyi'nin, Gülen grubunu 'terörist' olarak tanımladığını iddia eden haberler yayınlamıştı.

Raporun orijinalinde ise, Komisyon, AKP hükümetinin Gülen grubunu 'terör örgütü' olarak tanımladığı ve 15 Temmuz darbesini gerçekleştirmekle suçladığı bilgisi yer alıyor.

Hürriyet Gazetesi haberinde, "İlk defa FETÖ bir terör örgütü olarak tanımlandı. Ayrıca Ankara'nın demokratik kurumlarını korumak amacıyla almış olduğu önlemlerin de meşru olduğu ifade edildi" iddiasına yer vermişti.

CNN Türk de benzer bir haber yayımlamış ve Komisyonu'nun ilk kez Gülen grubunu 'terör örgütü' olarak tanımladığını iddia etmişti.

Kaynak: Ahval