BRÜKSEL/İSTANBUL - Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında 8 yıl boyunca süren müzakereler neticesinde üzerinde mutabakata varılan geri kabul anlaşması, Avrupa Birliği içişleri bakanları tarafından da kabul edildi.

Türkiye geri kabul anlaşması karşılığında AB'den vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması için komisyona yetki verilmesini bekliyordu. Ancak, NTV'ye açıklama yapan komisyon yetkilileri, kolaylaştırılmış vize uygulaması konusunda AB içişleri bakanlarından yetki alamadıklarını söylediler.

Türkiye’yle 8 yılda bu yana müzakere edilen geri kabul anlaşması AB'ye üye içişleri bakanları tarafından onaylandı.

Hayata geçirilmesi beklenen anlaşma, AB topraklarına yasa dışı yollarla giren Türk vatandaşlarının kolayca iade edilmesini, yürürlüğe giriş tarihinden 3 yıl sonra, üçüncü ülke vatandaşlarının da Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.

AB içişleri bakanları, Ankara’nın anlaşmayı hayata geçirmek için şart koştuğu vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda, Avrupa Komisyonu’na yetki vermedi. AB yetkilileri, bakanlardan müzakere yetkisi alınmadığını ama vize diyaloğu konusunda Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını belirttiler.

Davutoğlu :  Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez

AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nin aldığı karar, Birleşik Arap Emirlikleri yolculuğu öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na soruldu.

Avrupa Birliği ile vize muafiyeti hedefine dönük müzakere süreci başlatılmaksızın, geri kabul anlaşmasını hayata geçirme sürecinin başlatılmasının mümkün olmadığını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: ''Bugün bize gelen bilgilerde vize muafiyeti gibi açık bir hedef ortaya konmaksızın, vize diyaloğundan bahsedilmektedir. Bizim buradaki ilkesel duruşumuz bellidir: Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez....Çok net ve açık bir şekilde ifade ediyorum, ilkesel bir pozisyonumuzdur, diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça, hiçbir şekilde geri kabul anlaşmasını hayata geçirmek mümkün olmaz..."

Sarkozy: tam üyelik olmaksızın...

AB–Türkiye ilişkilerinde bu gelişmeler yaşanırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yarın Ankara’ya geliyor.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Sarkozy, ziyaret öncesi, gazeteci Mehmet Ali Birand’a konuştu. Sarkozy, Türkiye ile AB'nin, "ne Türkiye'ye, ne de AB'ye faydalı olacak bir tam üyeliğe kadar gitmeksizin" mümkün olduğunca sıkı ilişkiler yürütmeleri gerektiğine inandığını söyledi.

Hedef tam üyeliktir

Sarkozy'nin sözlerine ilk yorum da, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi.

Türkiye'nin bu konudaki tavrının çok net olduğunu belirten Bağış, Türkiye’nin AB sürecini anlatarak,”Tek hedef vardır o da tam üyeliktir. AB müktesebatında tam üyelikten başka alternatif yoktur. AB'de aday ülkeler vardır, müzakere eden ülkeler ve üye ülkeler vardır. Olmayan bir şeyi Türkiye'ye sunmak bir kere mantık dışıdır” şeklinde konuştu.

AB'den gelen haber öncesi, gelişmeleri değerlendiren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da şunları söylemişti:

"İpe un sermek diye bir atasözümüz var. Mahkemeler vize konusunda karar vermiş. Bazı üye ülkeler karar vermiş ama siyasi irade eksikliği olduğu aşikar. Siyasi irade ortadan kalkmazsa AB ilişkilerini yokuşa süren siyasi zihniyet ortadan kalkmadığı sürece detaylarla fazla uğraşmamak lazım. Türkiye geri kabul anlaşmasını onaylayacak sonra kolaylaştırıcı vize müzakereleri başlayacak. O da 1 yıl sürebilir. Artık sıkmaya başladı desem de yeridir. Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir siyasi irade yoksa detaylarla da fazla uğraşmayalım. Bir defa bir samimiyet lazım. Bu samimiyeti görmüyorum.”

ntvmsnbc