S-400 meselesi nedeniyle yeni nesil savaş uçağı (F-35) ile ilgili olarak Türkiye ile karşı karşıya gelen ABD, Balkanlar’da yeni bir adıma hazırlanıyor.

ABD başta Yunanistan olmak üzere Balkanlardaki yakın müttefiklerine F-35 uçağı satmayı hedefliyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre bir Pentagon yetkilisi Perşembe günü Kongre’de yaptığı açıklamada, ABD Lockheed Martin Corp yapımı F-35 avcı uçağı satışlarını, Avrupalı müttefiklerin Rusya’nın karşısında savunmasını güçlendirmesi amacı ile Romanya, Yunanistan ve Polonya dahil beş yeni ülkeye genişletmeyi düşünüyor.

BALKANLAR AÇILIMI

ABD Temsilciler Meclisi’ne gönderilen ve Reuters tarafından elde edilen rapora göre, Pentagon’un F-35 ofisinin başındaki isim olan Koramiral Mathias Winter, “Gelecekteki potansiyel yabancı müşteriler arasında Singapur, Yunanistan, Romanya, İspanya ve Polonya yer alıyor” vurgusunda bulunuyor.

Yunanistan basını F-35’lerin satışları gibi dış askeri satışlar için Pentagon’un savunma yüklenicisi ile yabancı hükümetler arasında, devletten devlete yapılan anlaşmaların gerekli olduğunu vurguluyor.

TRUMP’IN YENİ PLANI

Yunanistan basını ayrıca hali hazırda Türkiye haricinde Finlandiya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Avustralya, İtalya, Türkiye, Norveç, Hollanda, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Belçika gibi ülkelerin yeni nesil savaş uçaklarını satın almak istediğini belirtiyor.

Ayrıca komşu ülkenin basını ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin satış kısıtlamalarını gevşeten ve ABD’li yetkililer ile ABD silah endüstrisini denizaşırı satışlarda daha büyük bir rol oynamaya teşvik eden bir satış planı hazırladığı bilgisini geçiyor.

ATİNA’NIN İLK TEPKİSİ

Duvar’dan Nikolaos Stelya’nın haberine göre, Atina’daki kaynaklar Pentagon’un yeni hamlesine ilk etapta olumlu yaklaşıyor. ABD’nin son dönemde gerek Yunanistan gerekse de Kıbrıs ile olan yakın temaslarına işaret eden kaynaklar, ilerleyen dönemde Washington’un Lefkoşa’ya yönelik olan silah ambargosunu kademeli olarak kaldırmayı düşündüğünü belirtiyor.

Aynı şekilde, Washington son yıllarda yakın askeri işbirliği geliştirdiği Atina ile de bu ilişkileri daha ileri safhalara taşımayı hedefliyor. Bu bağlamda Yunanistan’da yeni NATO ve ABD üsleri ile beraber Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin kuvvetlendirilmesi hedefleri Washington’un gündemine gelmiş durumda. F-35 satımı bu planın bir parçası.

Yeni planın gerçeğe dönüşmesi ise Yunanistan’a satış bağlamında tanınacak olan ödeme kolaylarına bağlı olacak. Zira ekonomik kriz nedeniyle Atina son yıllarda savunma harcamalarında kesintiye gitmiş durumda.

Bu arada yeni gelişmeye iktidardaki Syriza’da Başbakanlığa yakın ekibin dışında, muhalefet partileri de olumlu yaklaşıyor. Beklenildiği üzere ise başta Yunanistan Komünist Partisi olmak üzere Yunanistan Solu ABD’nin yeni adımını olumsuz şekilde yorumluyor.