ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye'yi Afrin operasyonunda itidale çağırdı.

Asya gezisi sırasında konuyla ilgili açıklama yapan Mattis, "Afrin'deki şiddet, Suriye'nin görece istikrarlı bir bölgesini akamete uğratıyor ve IŞİD'i yenmeye yönelik uluslararası çabaların dikkatini başka yöne çekiyor" dedi.

ABD Savunma Bakanı Mattis, "Türkiye'yi askeri eylemlerinde ve söyleminde itidale çağırıyoruz" diye ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise TSİ ile dün gece yarısı yaptığı basın toplantısında, Türkiye'den itidalli davranmasını istedi.

Sözcü, Afrin'deki operasyonun mevcut insani krizi daha da kötüleştireceğini ve hali hazırda istikrarlı olan bir bölgedeki istikrarı bozacağını söyledi. "Türkiye'den hem askeri operasyonları hem de söylemleri konusunda itidalli davranmasını istiyoruz" diyen Sanders operasyonun kapsam ve süresinin de dar tutulmasını talep etti; insani yardımların devam ettirilmesi ve sivillere zarar verilmemesini gerektiğini söyledi.

Sanders, operasyonun IŞİD'i kalıcı yenilgiye uğratmaya yönelik uluslararası çabalardan dikkatleri dağıttığı, bunun, IŞİD ve El Kaide tarafından ikmal ve barınak imkanı yaratmak için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Tüm tarafları IŞİD'i yenilgiye uğratma, Suriye'de gerilimi azaltma ve krize çözüm bulma, masum sivilleri koruma hedefine odaklanmaya devam etmeye çağırdıklarını belirten Sanders, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını duyuyor ve ciddiye alıyoruz. NATO müttefiki Türkiye'yle birlikte çalışmaya bağlıyız" ifadesini kullandı.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Çavuşoğlu, Tillerson'a Afrin operasyonuyla ilgili olarak, "Yanımızda değilseniz gölge etmeyin, karşımıza da çıkmayın. Menbiç'teki teröristler sürekli taciz atışı yapıyor. ÖSO'ya, Fırat Kalkanı bölgesindeki askerlerimize saldırıda bulunuyorlar. Eğer ABD bunu durduramıyorsa biz oradayız ve durduracağız" dedi. Çavuşoğlu, Iraklı yetkililerle temaslarında Sincar'da PKK'ya karşı ortak operasyonun görüşüldüğünü de söyledi.

FRANSIZ BAKAN ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Türkiye'nin "Zeytin Dalı" operasyonuyla ilgili endişeli olduklarını belirtti.

 Çavuşoğlu ile telefonda konuştuklarını belirten Fransa Dışişleri Bakanı, endişelerini bu görüşmede de dile getirdiğini kaydetti.

Le Drian, "Türkiye'nin sınır güvenliği ile ilgili endişelerini anlamakla beraber Türkiye'ye bu konuda son derece itidalli olması çağrısı yaptıklarını" söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Pazartesi günü gerçekleştirdiği Suriye oturumunda Türkiye'nin Afrin operasyonunu gündeme getiren ülke de Fransa olmuştu. Oturumun ardından gazetecilere konuşan Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi François Delattre, "Toplantıdaki tartışmada itidal çağrımızın paylaşıldığına inanıyorum" demişti.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe