ABD güvenlik birimleri, dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi YouTube üzerinden, yayınlanan IŞİD’in propaganda videolarıyla ilgili Türkiye’ye bir liste sundu. Listede, IŞİD’e katılma çağrılarının yapıldığı videoların linkleri, isimleri ve kimler tarafından yüklenildiğine yönelik bilgiler yer aldı.

ABD’li güvenlik birimi, Türkiye’ye “IŞİD videoları konusunda yasal bir işlem yaptınız mı” sorusunu yöneltti. Türkiye ise, bugüne kadar videolarla ilgili cevap vermedi.

Hüseyin Özay'ın Taraf'ta yer alan haberine göre, iki ülke arasında yaşanan “IŞİD videosu” krizinin perde arkası şöyle:
Türkiye ile ABD arasında kapalı kapılar ardında yaşanan video krizi, ABD’nin IŞİD’nin “para” ve “militan” kaynaklarını kurutulmasına yönelik yaptığı çalışma ile başladı. Hava operasyonları ile IŞİD’e büyük kayıplar verdiren ABD, IŞİD’in AB ve Müslüman ülkelerdeki “üye temin etme” çalışmalarını mercek altına aldı.

Bu çerçevede, IŞİD’in Türkiye’deki çalışmaları da incelendi. Yapılan çalışmalarda, örgüt üyelerinin ve örgüte sempati duyan diğer radikal örgütlerin, “internet üzerinden” propaganda yaptıkları tespit edildi. Türkiye’deki örgüt temsilcilerinin, internet ortamında örgüte katılma konusunda çağrılar yaptıkları ve örgütü öven videoları da sosyal paylaşım sitesi YouTube üzerinden yayınladığı belirlendi. ABD’nin güvenlik birimleri, konuyla ilgili tespitler üzerine, Türk güvenlik birimlerine bir kez daha uyarıda bulundu. Uyarılarda, videolarla ilgili olarak işlem yapılması istendi. Yani ikili anlaşmalardan doğan hakkını kullanan CIA, YouTube başta olmak üzere sosyal ağlarda yayınlanan IŞİD videolarını yayınlayanlarla ilgili işlem yapılmasını istedi.

YouTube başta olmak üzere internette yayınlanan IŞİD videoları hakkında işlem yapılmaması üzerine ABD’den bu kez liste geldi. Listede, sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan IŞİD propagandası içeren ve gençlere çağrıda bulunan videolarla ilgili tüm bilgiler yer aldı. ABD güvenlik birimleri, liste ile Türkiye’ye, “Listede yer alan IŞİD videoları konusunda ne tür işlemler yapıldığı” sorusunu da yöneltti.  İddiaya göre Türk güvenlik birimleri de konuyu AKP Hükümeti’ne iletti. Ancak hükümetten bu konuda herhangi bir cevap gelmedi. Türk güvenlik birimleri de, hükümetten konuyla ilgili bir talimat gelmediği için herhangi bir yanıt veremedi.