ABD’nin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekâtına tepki olarak gizli bir askeri istihbarat işbirliği programını durdurduğu öne sürüldü.

Reuters ajansının dört ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberde, bu programın 2007’den beri Türkiye’nin PKK’yi hedef alması için istihbarat sağladığı, Suriye’deki harekâttan sonraysa belirsiz bir süreliğine askıya alındığı iddia edildi.

Bir Türk yetkili de iddiayı doğruladı.

‘2019 SONUNDA ASKIYA ALINDI’

Reuters’a isim vermeden konuşan ABD’li yetkililer, programın ekim ayındaki harekâta tepki olarak durdurulduğunu söyledi.

Buna göre, PKK’yi hedef alan istihbarat toplama misyonlarının uçuşları, 2019 sonlarında askıya alındı. Yetkililerden biri, “Bu durum, PKK karşıtı adımları Türkiye için daha zorlu ve maliyetli hale getirecek” dedi.

‘2007’DEN BERİ İNCİRLİK’TEN İHA KALKIYORDU’

Uçuşların geçmişte İncirlik Hava Üssü’nden, silahsız insansız hava araçlarıyla yapıldığı belirtildi.

Yetkililerden biri, 2007’den beri devam eden program kapsamında, Amerikan insansız hava araçlarının Irak’ın Türkiye sınırındaki dağlık noktalarında uçuş yaptığını anlattı.

PENTAGON YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

Reuters’ın görüş almak istediği bir Pentagon sözcüsü bu tür bir programın varlığı hakkında doğrudan yorum yapmaktan kaçınırken, ABD’nin PKK’yi 1997’de terör listesine aldığını söylemekle yetindi.

Yetkili, “Türkiye’yi PKK ile savaşında on yıllardır destekliyoruz. Bir politika olarak, operasyonel konular hakkında ayrıntı vermiyoruz” dedi. Bir ABD Dışişleri yetkilisi ise istihbarat konularında yorum yapmayacaklarını söyledi.

‘TÜRK YETKİLİ DOĞRULADI’

Reuters, iddia hakkında Milli Savunma Bakanlığı’na yöneltilen soruların yanıtsız kaldığını da belirtti. Ancak ajansa isim vermeden konuşan bir Türk yetkili programın durdurulduğunu doğruladı.

Yetkili, “Türkiye son yıllarda kendi ürettiği insansız hava araçları üzerinden bilgi edinmekte zorlanmıyor. Fakat bir müttefik olarak bu konuda atılan adımlar, iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunmuyor” dedi.