ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi kanadına, IŞİD karşı savaşan Irak Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçlerine doğrudan silah sağlanması için ABD Başkanı Barack Obama’ya yetki verilmesini öneren bir tasarı hazırladı.

Irak Kürdistan Bölgesi’ne doğrudan silah sağlaması için Obama yönetimine yetki veren tasarı, Temsilciler Meclisi’ndeki Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce tarafından Temsilciler Meclisi’ne sunuldu.

Bölgede IŞİD’e karşı savaşan Peşmergeye doğrudan silah sağlanması için 3 yıl süreyle geçici yetki verilmesini öngörüyor. Ed Royce’un ofisinden yapılan açıklamada, Obama yönetiminin Kürtlere gerekli ağır silahları ve zırhlı araçları tedarik etmediği belirtildi.

“Obama yönetimi, Iraklı Kürtler’e, IŞİD’le etkili şekilde mücadele edebilmeleri için ihtiyaç duydukları ağır silahlar ve zırhlı araçları tedarik etmedi. ABD, Iraklı Kürtler’e sınırlı miktarda hafif silah sağladı. Bunu da ancak Bağdat’ın her bir teslimata onay vermesinden sonra yaptı ve bu durum IŞİD ilerlerken kritik malzemeyi geciktirdi.

“IŞİD’e karşı mücadelede kritik ortağımız kötü biçimde daha zayıf durumda. Genelde modası geçmiş silahlarla donanmış olmalarına rağmen, Iraklı Kürt Peşmergeler, şu anda IŞİD’le mücadele eden sahadaki en etkili güç olduğunu gösterdi.

“Aylardır yönetime, Kürtleri acil olarak silahlandırması çağrılarında bulundum, Kongre’deki birçok kişi de aynısını yaptı. Bu önemli tasarı, 190 bin kişilik gücün, bu zalim terör örgütüne karşı etkili biçimde mücadele edebilmek için gereken ateş gücüne sahip olmasını sağlayacak.”

Kongre’den geçip imza için Obama’nın masasına gelebilmesi için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında onaylanması gereken tasarıda, “IŞİD’in, 4 binin üzerinde ele geçirdiği ağır silah, bin 500 zırhlı araç ve 50 uzun menzilli topçu silahı kullanabilen önemli bir terör tehdidi olduğu” belirtildi.

Amerikan Savunma Bakanlığı ise daha önce Irak’a gönderme kararı aldığı 1500 askerden bir bölümünün birkaç hafta içinde yola çıkacağını açıkladı.
Pentagon Sözcüsü John Kirby, bin 500 Amerikan askerinin IŞİD’le mücadelede Irak ordusuna eğitim verip danışmanlık yapacağını açıklarken, bu askerlerin ABD Kongresi’nin Irak misyonuna yönelik yeni bütçeyi onaylamasını beklemeden Irak’a gidebileceğini söyledi.

Kirby, Pengaton’un, Irak’taki ABD misyonunu genişletmesi için kongreden yeni bütçe onayına ihtiyacı olduğunu da belirtti. ABD’nin Irak’a göndereceği 1500 askerin 630’u rehberlik ve yardım misyonu kapsamında görevlendirilirken, 870’i de kapasite inşası ve eğitim misyonuna dahil olacak. 2011’de Irak’tan çekilen ABD’nin bu ülkeye geri gönderdiği asker sayısı da 3 bine ulaşacak.