ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi David Satterfield Ankara’ya geldi. Büyükelçi Satterfield’ı Ankara’ya getiren uçak, saat 19.00’da Esenboğa Havalimanı’na indi.

Satterfield’ı, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier karşıladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak atanan David M. Satterfield’ın bugün itibarıyla Ankara’ya geldiğini duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’ye hoş geldiniz!” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2017’de göreve başlamasının ardından aynı yıl içinde Türkiye’deki görev süresi dolan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ı Afganistan Büyükelçisi olarak atamıştı. Bass’ın Ankara’dan ayrılmasının ardından yaklaşık 1,5 yıl Türkiye’ye büyükelçi ataması yapılmamıştı.

Trump, 1,5 yılın ardından 16 Şubat’ta ABD’nin Ankara Büyükelçiliği için Satterfield’ın adaylığını açıklamıştı. ABD Senatosu da 28 Haziran’da, Satterfield’ın görevini onaylamıştı.

ASTANA SÜRECİNE GÖZLEMCİ OLARAK KATILDI

David M. Satterfield, 1980’den beri özellikle Orta Doğu’da birçok farklı görevde bulundu.

Satterfield, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar olarak görev yaptığı dönemde Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana sürecine ABD’nin gözlemcisi olarak katıldı.

Büyükelçi Satterfield, eski Başkan Barack Obama döneminde ise Sina Yarımadası’nda barışı korumakla yükümlü “Çok Uluslu Güç ve Gözlemciler”in genel direktörü olarak görev yaptı. Satterfield, yine Obama döneminde 2013-2014 yıllarında Mısır’da geçici maslahatgüzar olarak bulundu.

George W. Bush döneminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Irak’tan sorumlu kıdemli danışmanı olarak görev yapan Satterfield, Lübnan, Suriye, Tunus ve Suudi Arabistan büyükelçiliklerinde de birçok farklı görevde yer aldı.

‘TÜRKİYE YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA’ DEMİŞTİ

Satterfield 11-12 Nisan’da Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda, Türk-Amerikan ilişkilerinde zorlu bir dönem yaşandığını belirtmiş ve özellikle Ankara’nın, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına karşı görev yapacağı yönünde mesajlar vermişti.

Satterfield’in “Büyükelçi olarak onaylanırsam, Türkiye’ye doğru stratejik seçimi yapması için bastıracağım” sözleri dikkat çekmişti.

Satterfield, “Türkiye Rusya’dan S-400 satın alarak F-35 programına katılımını riske atıyor. CAATSA (Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası) kapsamında yaptırımlarla karşı karşıya. Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de NATO’nun 70’inci yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada dediği gibi, Türkiye seçimini yapmalı. Tarihin en başarılı askeri ittifakında önemli bir ortak olarak kalmak mı istiyor yoksa bu ittifakı baltalayan pervasız kararlar vererek bu ortaklığın güvenliğini tehlikeye mi atmak mı?” ifadelerini kullanmıştı.