Rus haber Ajansı Sputnik, 'son dakika' gelişmesi verdiği haberinde ABD jetlerinin Deyr Ez-Zor'da IŞİD'le savaşan Suriye ordusu birliklerini bombaladığını bildirdi.

Saldırıda yaklaşık 62 Suriye ordusu askerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Suriye Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırının ardından aynı noktaya IŞİD'in de saldırdığı belirtilerek ABD'nin IŞİD'e destek verdiği öne sürüldü.

Saldırıyı gerçekleştiren koalisyona bağlı 4 ABD jetinin Irak sınırından geldiği öğrenildi.

​Al jazeraa’nın AFP ve Rueters’a dayandırdığı haberine göre, Suriye Ordusu da Deyrizor'da bulunan havaalanı yakınlarındaki askeri üsse yapılan saldırıda 60'tan fazla askerlerinin öldürüldüğünü söyledi.

PENTAGON: İNCELİYORUZ
 
Öte yandan Russia Today'e (RT) bilgi veren Pentagon kaynakları, söz konusu haberlerin incelendiğini belirtti.
 
CENTCOM: YANLIŞLIKLA VURULDU
 
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD öncülüğündeki koalisyona ait jetlerin Deyr Ez Zor'da Suriye ordusuna ait mevzileri bombaladığını doğruladı. Açıklamada, Suriye askerlerinin 'yanlışlıkla' bombalandığı iddia edilerek, hedefin IŞİD mevzileri olduğu belirtildi.

Önce 1 hafta süreceği açıklanan ateşkesin daha sonra iki gün uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un anlaştığı bildirilmişti.

Suriye Ordusu açıklamasında, hava bombardımanında IŞİD’e karşı saldırı hazırlığı yapan Esad askerlerinin hedef alındığını ve bunun, "ABD ile müttefiklerinin cihadist grupları desteklediğini kanıtladığını" savundu.   Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, en az 80 Suriye askerinin Deyrizor yakınlarındaki koalisyon güçlerinin bombardımanında öldüğünü belirtti.

Aynı bölgeyi aynı anda Rus jetlerinin de vurduğu ifade edildi.

Öte yandan, Suriye üzerine haberleriyle tanınan Hasan Sivri sosyal paylaşım hesabı Twitter’dan, şunları yazdı:
 

Şam kaynakları: İlk saldırıda yaralanan askerlere tıbbi destek vermek için yola çıkan Suriye Ordusu konvoyu da Amerika tarafından vuruldu

— Hasan Sivri (@hasansvri) 17 Eylül 2016
 

Kaynaklara göre Amerikan uçaklarının saldırısı birkaç noktaya birkaç dalga halinde gerçekleşti. O sırada Işid de saldırıya geçti.

— Hasan Sivri (@hasansvri) 17 Eylül 2016
 

Amerikan saldırısında 62 askerini kaybeden Suriye Ordusu, Işid'in saldırıdan sonra sızdığı noktaları temizlediğini duyurdu (Mayadeen)

— Hasan Sivri (@hasansvri) 17 Eylül 2016
 

Rusya Savunma Bakanlığı son dk açıklaması: Amerikan Koalisyon uçakları, Işid kuşatması altındaki Suriye Ordusu noktasını bombaladı.

— Hasan Sivri (@hasansvri) 17 Eylül 2016
 

Şöyle;
1-Koalisyon uçakları/Amerika Suriye'yi vuruyor Işid ilerliyor
2-Suriye Ordusu destek gönderiyor, Ruslar Işid'i vuruyor Işid geriliyor

— Hasan Sivri (@hasansvri) 17 Eylül 2016
 

​ABD ile Rusya arasında 9 Eylül Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşma gereği, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te bir haftalık ateşkes yürürlüğe girmişti. Ateşkesin dördüncü gününde, 48 saatlik uzatma kararı alınmıştı.