ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinde masadaki konuların başında PYD/YPG krizi vardı.

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın haberine göre, iki taraf arasında Mınbiç ve Mare bölgeleri için ‘kıran kırana bir pazarlık’ yaşandı.

TÜRKİYE'DEN 2 ŞART

Amerikalılar, Mınbiç'ın IŞİD'den alınması için büyük bir harekâta hazırlanırken, Türkiye’nin desteğini istedi.  Türkiye ise yardımın sağlanması için iki şart öne sürdü.

Buna göre Erdoğan, operasyona katılacak Suriyeli Arapların, YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden ayrılıp Türk güvenlik birimlerinin yürüteceği sicil taramasına girmesini, ABD’nin de Türkiye’ye yakın gruplara daha fazla hava desteği vermesini talep etti.

ABD'NİN TUTUMU

Türkiye'nin bu talebine ABD'nin ne cevap verdiği bilinmiyor ancak Washington yönetiminin Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD karşısında ilerleyişinden memnun olduğu ve bu dengeyi bozacak yeni bir hamleye soğuk baktığı biliniyor.

MINBİÇ'E YÖNELİK OPERASYON

Batılı istihbarat birimleri, Türkiye-Suriye sınırında yer alan, IŞİD’in elindeki 98 km’lik hatta adını veren Mınbiç kentine son iki haftadır yoğun hava saldırıları düzenliyor.

ABD, bu bölgede IŞİD’i havadan vururken Demokratik Suriye Güçleri’nin YPG’nin de karadan Mınbiç’e operasyon düzenleyeceği iddia ediliyor.

Daha önce YPG’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmesini “kırmızı çizgi” sayacağını açıklayan Ankara ise Mınbiç'te YPG’nin liderlik edeceği bir operasyona karşı çıkıyor.

Kaynak: imc tv