Hindistan’ın Economic Times gazetesi, Amerika’nın Hindistan’ın İran’a uygulanacak ambargolardan muaf tutulmasını onayladığını bildirdi.

Bu gazete Hintli yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerika’nın bu kararının Hindistan’ın İran’da petrol ithalatını üçte bir azaltması sonrası verildiğini belirtti.

Adını açıklamayan bir yetkili bu gazeteye yaptığı açıklamada, ‘’Hindistan ve Amerika, İran ambargolarından muafiyet için geniş bir şekilde anlaşmaya vardılar. Hindistan geçmişe kıyasla İran’da petrol ithalatını yüzde 35 azaltacaktır’’ dedi.

Amerika daha önce İran’dan petrol alımını azaltan ülkelere muafiyet vereceğini duyurmuştu.

Hindistan 2017-2018 yıllarında İran’dan 22 milyon ton’a yakın petrol ithal etti ve 2018-2018 döneminde bunu 30 milyon tona ulaştırmayı düşünüyor.

Bu Hintli yetkili, ‘’Hintli şirketler muafiyet almak için, İran’dan ithalatını 14 ile 15 milyon varil azaltacaklar. Bunun anlamı Mart ayına kadar aylık 1.25 milyon ton petrol ithalatıdır. Hintli şirketler Ekim ve Kasım ayları için de bu kadar İran’a siparişte bulunmuşlardı’’ dedi.

ABD Başkanı Trump, mayıs ayında Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilerek, İran aleyhindeki ambargoları 3 ve 6 aylık dönemlerde yeniden uygulayacağını bildirdi.

ABD’nin bu kararı birkaç ülke hariç dünya ülkeleri tarafından eleştirildi ve KOEP’e taraf diğer ülkeler anlaşmanın devamı ve İran’ın anlaşmadan kaynaklanan menfaatlerden yararlanması için çaba harcayacaklarını bildirdiler.

AB bu yönde kendi şirketlerini Amerika uygulamalarından korumak için yeni uygulamaları devreye sokacağını ve İran ile ticaretin devamı için yeni mekanizmalar oluşturulacağını bildirdi.

AB yetkililerinin bildirdiğine göre yeni mekanizmalar 4 Kasım’dan itibaren devreye gireceğini ve bu mekanizmalardan diğer ülkelerin de yararlanabileceğini belirtmekteler.

Kaynak: IRNA