ABD’nin, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekât düzenlemesini engellemek için ‘orta yol’ arayışında olduğu, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrol ettiği sınır bölgelerine Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Roj Peşmergelerinin konuşlandırılması ile bir ‘tampon bölge’ oluşturmayı önerdiği öne sürüldü.

İddiaya göre, bu amaç doğrultusunda dün, IŞİD karşıtı koalisyonun nezaretinde SDG ile Roj Peşmergeleri arasında bir toplantı gerçekleştirdi ancak SDG öneriyi reddetti.

Söz konusu iddia, Suriye’deki iç savaşı sahadaki kaynaklarına dayandırarak haberleştiren Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin sitesi ile Erbil merkezli Rudaw sitesinde yer aldı.

Buna göre, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunu vurmasını önlemek amacıyla SDG’yi sınır bölgelerine Erbil’e bağlı Roj Peşmergelerinin yerleşmesine ikna etmeye çalışıyor.

‘DÜN SURİYE’DE GÖRÜŞTÜLER’

Taraflar arasında dün koalisyon yetkililerinin de katıldığı bir görüşme yapıldığı, yaklaşık 100 Roj Peşmergesinin Suriye’ye geçtiği ve toplantıda uzlaşma sağlanamadığı belirtiliyor.

SDG’nin öneriyi reddettiği, ABD liderliğindeki koalisyonun ise Türkiye’nin kabul edeceğini düşündüğü bu öneriyi Suriyeli Kürtlere de kabul ettirme amaçlı ikna çabalarının sürdüğü öne sürülüyor.

Bir YPG komutanı ise Roj Peşmergelerinin sınıra geldiğini kabul etti ama Suriye’ye geçtiği iddiasını reddetti.

SDG’YE 2020’YE DEK SÖZ VERİLDİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bir diğer iddiası da, son 48 saate yüzlerce SDG üyesinin, Türkiye’nin olası bir harekâtına karşı ağır silahları ile Tel Abyad ve Kobani’ye (Ayn el Arab) doğru yola çıktığı yönünde.

Bölgedeki Amerikan askerlerinin de bu hatta gün boyunca devriye gezdiği belirtiliyor. Gözlemevi, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Fırat’ın doğusunda iki yeni askeri üs kurduğunu da duyurdu. Haberde, koalisyonun SDG ile işbirliğini 2020’ye kadar uzattığı da belirtildi.

Kaynak: Duvar