ABD ile Suriye’nin istihbarat görevlileri arasında haziran ayında kapsamlı bir görüşme yapıldığı iddia edildi.

Hizbullah’a yakın Lübnan gazetesi El Ahbar’ın dün ortaya attığı iddia, Esad yönetimini destekleyen bölgesel ittifaktan üst düzey bir yetkili tarafından doğrulandı.

İki üst düzey Amerikan istihbarat yetkilisi de haberi yalanlamadı.

ABD ‘PETROL’ DEDİ, ŞAM ÇEKİLME İSTEDİ

El Ahbar’ın haberine göre,

Üst düzey Amerikan güvenlik ve istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyet, haziran ayında Suriye İstihbarat Şefi Ali Memluk ile görüştü.

Görüşme, Şam Uluslararası Havalimanı’nda yapıldı ve dört saat sürdü.

Amerikan tarafının görüşmede şu üç talepte bulunduğu belirtiliyor: İran güçlerinin Suriye’nin güneyinden çekilmesi; yabancı savaşçılar dahil olmak üzere ülkedeki terörist gruplar hakkında veri sağlanması; Suriye’nin doğusundaki petrol ticaretinde ABD’ye rol verilmesi.

Ali Memluk’un ise Washington’la ilişkiler normalleşene dek güvenlik konularında işbirliği yapmayacaklarını söylediği belirtiliyor. Habere göre Suriye tarafı aynı zamanda ülkedeki Amerikan güçlerinin tamamen çekilmesini talep etti.

‘GÖRÜŞME YAPILDI, AYRINTILAR BÜYÜK ÖLÇÜDE DOĞRU’

Suriye yönetimi sahada destekleyen bölgesel ittifakın üst düzey bir yetkilisi de bu iddiaları doğruladı. Reuters’a konuşan yetkili böyle bir görüşme yapıldığını teyit ederken, El Ahbar’ın haberinin ayrıntılarının da büyük ölçüde doğru olduğunu söyledi.

AMERİKALI YETKİLİLER YALANLAMADI

Reuters’ın görüştüğü iki üst düzey Amerikan istihbaratı yetkilisi ise son iddiayı yalanlamadı. İsim vermeden konuşan yetkililer, “Esad rejiminin üyeleriyle IŞİD’in Suriye’den çıkarılması, Şam’ın kimyasal silah stokları ve kullanımı, Şam’ın veya müttefiklerinin elinde olduğuna inanılan gazeteci Austin Tice’ın durumu gibi konularda diyaloğun sürdüğünü” belirtti.