ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, ABD askerlerinin Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri arasında bir çatışmayı önlemek için kentin batısında konuşlandığı Minbic'de tarafların ortak amacının IŞİD’le mücadeleye odaklanmak olması gerektiğini söyledi.

Başkan Donald Trump’ın yönetimi devralmasından bu yana Dışişleri Bakanlığı’nda ilk kez basın toplantısı düzenleyen Toner, “Menbiç’te Amerikan bayrağı dalgalanıyor, bölgede Amerikan askerleri var. Türkiye kente girebileceği tehdidinde bulunuyor, rejim girmek için hazırlanıyor. Suriye’de Menbiç’teki duruma karşı ABD’nin pozisyonu nedir?” sorusuna ABD’nin bütün taraflara IŞİD’le mücadeleye odaklanma mesajı vermek istediğini söyledi. 

"SAHADAKİ GÜÇLER BİRBİRİNE ÇOK YAKIN"

Diken'de yer alan habere göre Toner, El Bab’ın doğu tarafının çok karışık bir bölge olduğunu belirterek, Türkiye’ye şu mesajı verdi: “Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı IŞİD ile mücadele etmek. Bölgede gerginlik yaşanmasını istemiyoruz. Dar bir alanda birden fazla gücün olduğu zamanlarda gereksiz veya istem dışı gerginliğin yaşanmasını istemiyoruz. Durum yeterince gergin ve hareketli. Bütün taraflara IŞİD’le mücadeleye odaklanmaları gerektiği mesajını yolluyoruz. ABD, koalisyon müttefiklerimiz ve ortak güçlerle yakın eş güdüm içinde olmayı sürdürecek ve ortak hedefimiz IŞİD olacak.”

Toner, ABD, Rusya ve Türkiye genelkurmay başkanlarının Antalya’da görüşmelerine ilişkin soruya da, “Sorunun doğru yeri Savunma Bakanlığı. Ancak anladığım kadarıyla toplantının amacı üst düzey askeri iletişimi geliştirmek ve Suriye ile ilgili askeri operasyonların çatışmasını önlemek” yanıtını verdi.

MİNBİC'DE SON DURUM NE?

Suriye’nin kritik kenti Menbiç’in batısında bulunan köyler geçtiğimiz çarşamba gününden bu yana ÖSO ile YPG’nin de bir parçası olduğu Minbic Askeri Konseyi arasında çatışmalara sahne olmuştu.
Minbic Askeri Konseyi geçen hafta Türkiye destekli ÖSO’nun kenti almasını önlemek için Rusya ile bir anlaşma yaparak, perşembe günü ÖSO ile cepheyi oluşturan köyleri Suriye hükümetine geri vereceğini duyurmuştu.

Ancak daha sonra akılları karıştıran bir açıklama daha yapan Menbiç Askeri Konseyi, kentin IŞİD’den alındığından beri yönetiminin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı koalisyonda olduğunu belirtmişti.

Devir işleminin yapılmasından vazgeçildiği sanılırken konsey, Türkiye destekli ÖSO’nun hedefindeki beş köyü hükümet yetkililerine devrettiğini açıkladı. Böylece DSG, TSK ve ÖSO ile arasında tampon bölge oluşturmuş oldu.

Mimbic'deki hareketlilik bununla sınırlı kalmadı. Türkiye’nin 'Fırat Kalkanı’nda El Bab’dan sonraki hedefin Menbiç olduğunu duyurmasından bu yana ABD de Kürt güçlerle TSK arasında çıkabilecek çatışmalara karşı strateji geliştirmeye başladı. Bunun son örneği, kentin batısında ve merkezinde ABD askerlerinin konuşlanması oldu.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, ABD askerlerinin Suriye’de yeni bir rol üstlenerek, bölgede iki grup arasında şiddet ve çatışmayı önlemek istediklerini, Minbic Askeri Konseyi’nin şehre egemen olduğunu, IŞİD’lilerin bulunmadığına Türkiye’yi temin etmek istediklerini açıklamıştı.