Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido’nun geçici devlet başkanlığını ilan etmesinin ve ABD’nin de Guaido’yu tanıyıp solcu hükümete ekonomik yaptırımları ağırlaştırmasının ardından, gözler Venezuela’nın gelir kaynaklarına çevrildi.

ABD ise rejim değişikliği hedeflediği Venezuela ile ticaret yapan ülkeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.

Son olarak, ABD’li bir üst düzey yetkili, ‘NATO NATO müttefiki Türkiye ile Venezuela arasındaki ticareti izlediklerini’ söyleyip Ankara’yı tehdit etti.

Reuters’a konuşan yetkili, Türkiye’nin Amerikan yaptırımlarını ihlal ettiğine kanaat getirilmesi halinde harekete geçeceklerini’ söyledi.

Yetkili, “Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari faaliyetleri izliyoruz ve yaptırımlarımızın ihlal edildiğine dair bir değerlendirmede bulunursak, tabii ki harekete geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’YLE KONUŞTUK, OLUMLU YANIT ALAMADIK’

İsmi açıklanmayan yetkili, ‘Washington’ın Türkiye’nin Maduro’yu desteklemeye devam etmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını’ söyledi.

Yetkili, “Dünya çapındaki çok sayıda hükümetle konuştuğumuz gibi, Türklerle de konuştuk; görüşlerimizi paylaştık ve Maduro rejiminin gayrimeşruluğunu kabul etmekte bize katılmalarını istedik. Bu diyaloğa henüz olumlu cevap vermediler” dedi.

ABD’li yetkilinin Reuters’a isim vermeden yaptığı açıklamanın, ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizmin finansmanıyla mücadeleden sorumlu bakan yardımcısı Marshall Billingslea’nın bugün Ankara’yı ziyaret etmesinden hemen önce gelmesi de dikkat çekti.

ABD’li yetkili, bu ziyaretin İran’a uygulanan ABD yaptırımlarının görüşülmesi için planlandığını ama son gelişmeler nedeniyle Venezuela’nın da ele alınacağını ekledi.

MADURO BAE’YE ALTIN SATACAK

Öte yandan, Amerikan ve İngiliz bankalarındaki varlıklarına erişimi engellenen Venezuela hükümeti, mevcut siyasi gerilimi tetikleyen ekonomik krizi aşmak için yeni bir hamle yaptı. Yine Reuters’ın haberine göre, Maduro yönetimi kendi Merkez Bankası’ndan 15 ton altını Birleşik Arap Emirlikleri’ne nakit euro karşılığında göndererek gelir elde etmeyi amaçlıyor. Caracas’ın temel malzemelerin ithal edilmesi için gereken nakit parayı bu yolla elde etmek istediği, BAE’ye toplamda 29 ton altın satmayı istediği belirtiliyor.