Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelerin gelecek hafta devam edeceğini söyledi.

Bolton ayrıca 'Türkiye ve Suriye ile durumun kötüleşmesine izin vermememiz kritik önemde' ifadelerini kullandı.

John Bolton geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la bir araya gelmiş, ikilinin görüşmesinde Suriye'deki son gelişmeler masaya yatırılmıştı.

JOHN BOLTON'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gelen Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Radyo programında açıklamalarda bulunan Bolton, ABD ile Türkiye arasındaki askeri görüşmelerin önümüzdeki hafta da süreceğini söyledi.

Bolton, 'Türkiye ve Suriye ile durumun kötüleşmesine izin vermememiz oldukça önemli' ifadelerini kullandı.

Görüşmelerden iki taraf için de kabul edilebilir sonuçlar alınmasını umduğunu belirten Bolton, “23 Aralık’taki telefon görüşmesinde Başkan Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, IŞİD’e karşı bizimle savaşan Kürtlere zarar verilmeyeceğinden emin olmasını istedi. Ve hem Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’unun hem de benim kamuoyu önünde söylediğimiz gibi, biz Erdoğan’ın bu taahhütte bulunduğunu anladık” diye konuştu. Bolton sözlerine şöyle devam etti: “Askeri görüşmelerde amaçladığımız şey, bunun nasıl olacağı konusunda herkesin memnun hissetmesini sağlayacak teminatlar, protokoller ve prosedürler oluşturmak. Ve önümüzdeki hafta da devam edecek bu görüşmelerin, her iki taraf için de kabul edilebilir sonuçları ortaya çıkarmasını umuyoruz.”

Bolton, ABD’nin Suriye’den çekilme şartları konusunda Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin hemfikir olduğunu ve Türkiye temaslarında, bu durumun altını çizdiğini de belirtti.

‘KÜRTLERİ GEREKİRSE RUSYA’YLA GÖRÜŞEBİLİRİZ’

Bolton, ABD’nin çekilmesi sonrasında Suriye’deki Kürt silahlı güçlerin güvenliğiyle ilgili olarak Rusya’yla da görüşebileceklerini söyledi. Bolton, “Kürtlerin zarar görmeyeceğine emin olmalıyız. Türkiye ile de bu konuyu görüşüyoruz. Gerekirse Rusya’yla da bunu konuşuruz” dedi.

‘BENİ ERDOĞAN DAVET ETTİ’

Bolton, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmemesi konusundaki soruya da şu yanıtı verdi:

“Bildiğiniz gibi bir elçiliğimiz aracılığıyla bir görüşme talep etmiştik. Ve gerçekten de Trump ile Erdoğan arasında 23 Aralık’ta yapılan telefon konuşmasında, beni Türkiye’ye davet eden kişi bizzat Erdoğan’dı.