ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen iki üyesi, Başkan Donald Trump'a Türkiye'ye Rus yapımı S-400'ler nedeniyle yaptırım dayatma çağrısında bulundu.

Senatörler Lindsey Graham ve James Lankford, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan mektuplarında "Türkiye, aldığı kararların sonuçlarını anlamalı" ifadelerini kullandı.

Kongre'nin 2021 savunma bütçesinde Türkiye’ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulanmasının talep edilmesinin ardından, bu kez de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen iki üyesi Başkan Donald Trump'a Türkiye'ye yaptırım dayatma çağrısında bulundu.

Trump'a yakınlığıyla ve Ankara-Washington hattındaki etkinliğiyle tanınan Senatör Lindsey Graham ile Senatör James Lankford, ortak bir mektup kaleme alarak S-400'leri 'Türkiye'nin Rusya'yla cilveleşmesinin bedeli' olarak niteledi.

Senatörler, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan mektupta, "Trump, S-400'leri alması nedeniyle Ankara'ya yaptırım uygulamalı" dedi.

'KIYMETLİ BİR MÜTTEFİK KAYIP GİTTİ'

Mektupta şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye, 1952’den beri bir Amerikan müttefiki. İncirlik Hava Üssü, terörle savaşta hayati bir önem taşıdı. Türkler binlerce Suriyeli sığınmacıya yardım etti. Türkiye onlarca yıl, bütün inançlardan insanlara açık bir toplum inşa etmek için çalıştı ve Rusya’nın saldırganlığına karşı durdu. Fakat kıymetli bir müttefik kayıp gitti.

'F-35'LERİ DÜŞÜRMEK İÇİN TASARLANMIŞ S-400'LER KABUL EDİLEMEZ'

ABD, Türkiye’ye 100 adet F-35 savaş jeti satmayı ve Türk şirketlerinin, bu uçakların parçalarının üretimine katılmasını kabul etti. Fakat Ankara üç yıl önce, F-35’leri düşürmek için tasarlanmış Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almaya karar verdi. Rus ‘danışmanların’ F-35’lerin yakınında çalışmasına ve S-400’lerin Amerikan hayalet uçaklarının radar yakınlığında tutulması kabul edilemez.

'CAATSA YASASI BUNU GEREKTİRİYOR'

Diplomatlar, Pentagon ve bizim de aralarında bulunduğumuz senatörler, Türkiye hükümetinin yetkililerini, bunun sonuçları olacağı konusunda uyardı. Başkan şimdi yasalara uymalı ve Türk varlıklarına yaptırım uygulamalı. ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - CAATSA), Rusya, İran veya Kuzey Kore ile savunma alanında 'ciddi alışveriş' yapan ülkelere yaptırım gerektiriyor.

'TRUMP HER FIRSATI SUNDU'

Başkan Trump, Amerikan çıkarlarına öncelik vermeye bağlılığını ortaya koydu. Ve Başkan, Türkiye'ye NATO'yla işbirliği yapması için olabilecek her fırsatı verdi. Kongre, partiler arası kapsamlı bir destekle, geçen yılın da savunma bütçesinde de Türkiye'ye karşı harekete geçilmesi yönünde ifadelere yer vermişti.

'YANLIŞ MESAJ VERİLMEMELİ'

ABD yerine Rusya’yı seçtiği için Türkiye’yi cezalandırmak açık bir uyarı olacaktır. Diğer ülkeler, kimin daha iyi bir ticaret ortağı olacağını gözden geçirmeli: Dünya ekonomisinin yüzde 20’sinden fazlası anlamına gelen ABD mi, yoksa ekonomisi bazı Amerikan eyaletlerininkinden küçük olan Rusya mı? Yaptırımları uygulamamak, ABD'nin zorlu kararlar vermeye istekli olmadığı yönünde bir mesaj verecektir.

'TÜRKİYE HALKI DOSTUMUZ'

Türkiye'nin halkı bizim hâlâ dostumuz. Fakat liderleri, F-35'lerle bağlantılı binlerce istihdam olanağını terk etmeyi ve zaten zorlanmakta olan bir ekonomiye yaptırımları davet etme yolunu seçti. İşler bu şekilde olmak zorunda değildi. Fakat Türk liderliği daha ileri adımlarla bastırıyor ve haberlere göre, Rus savunma sisteminin deneme atışları yapıldı.

'SONUÇLARINI ANLAMALI'

ABD’nin, Amerikan çıkarlarını İran, Rusya ya da Kuzey Kore’nin tehditlerine karşı koruma yükümlülüğü var. Türkiye, aldığı kararların sonuçlarını anlamalı."