ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından çıktığı Ortadoğu turunda Amerikan müttefiklerini ‘rahatlatma’ ve ülkesinin bölgedeki varlığını savunma çabalarını sürdürüyor.

Pompeo gezisinin Mısır ayağında yaptığı konuşmada, ABD’nin Ortadoğu’ya ‘iyilik getiren bir güç’ olduğunu, ‘işgalci değil özgürleştirici’ olarak hareket ettiğini savundu, “ABD ne zaman geri çekilse karmaşa çıkıyor” iddiasında bulundu.

‘KİMYASAL SİLAH KULLANILIRSA TRUMP YİNE HAREKETE GEÇER’

ABD Dışişleri Bakanı, Suriye’deki Amerikan askerlerinin çekileceğini belirtse de IŞİD’i yenilgiye uğratma hedefinin devam ettiğine dikkat çekti.

‘Gerektiğinde Ortadoğu’da hava saldırıları düzenlemeyi sürdüreceklerini’ söyleyen Pompeo, Trump’ın kimyasal silah iddiaları nedeniyle Suriye’de Esad yönetimine ait hedeflere iki defa hava saldırıları düzenlediğini hatırlatarak, “Trump bunu yeniden yapar ama umuyoruz ki bunu yapmak zorunda kalmayız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Şam yönetiminin en güçlü bölgesel müttefiki olan İran’ın Suriye’deki tüm askeri varlığına son vermek için ‘diplomasiye başvuracaklarını ve ortaklarıyla çalışacaklarını’ da söyledi.