ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Suriye'nin Rakka kentini Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden alan ve çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı bazı savaşçıların sevinç gösterileri sırasında Abdullah Öcalan posteri açmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, PKK'nin bir "terör örgütü" olarak kabul edildiği ifade edildi.

Elçiliğin Twitter hesabından duyurduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Rakka'nın özgürlüğüne kavuşturulmasının bütün Suriyeliler için bir kazanım olduğu yönündeki tavrımız açık olmuştur. Bütün taraflardan beklentimiz, gerginliği artıracak ya da saldırgan olarak görülebilecek eylemlerden kaçınılmasıdır.

ABD hükümeti, terörizme karşı savaşta ve bölgesel istikrarın artırılmasında Türkiye ile yakın çalışmaktadır. PKK, Yabancı Terör Örgütleri listesinde yer alan bir örgüttür ve Öcalan, PKK ile bağlantılı terörizm faaliyetleri yüzünden Türkiye'de hapiste bulunmaktadır. Saygı görmeye değer bir şahsiyet değildir."

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Dana White da dün Rakka'da açılan posterle ilgili bir açıklama yapmıştı.

White, “Biz orada SDG ile çalışıyoruz. DEAŞ ile mücadelelerini destekledik. Bizim tek bağlılığımız DEAŞ’a karşı mücadeleyedir ve bunu yapmaya devam edeceğiz” demişti.