Amerika Birleşik Devletileri (ABD) Başkanı Barack Obama barış sürecine destek verdiğini açıkladı. Obama, "Barışçıl bir çözüm yalnızca Türkiye'nin şiddetle hırpalanmış Güneydoğu bölgesinde yaşayan milyonlarca vatandaşın hayatlarını iyileştirmekle kalmayacak aynı zamanda tüm Türkiye halkı için gelecek jenerasyonlar boyunca güvenlik ve refah anlamına gelecek" dedi.

Obama, Milliyet'ten Pınar Ersoy'un 11 sorusunu yedisine yazılı cevap verdi. Obama, barış süreci, Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'ne saldırı, Türkiye'deki yargısal eksiklikler ve hak ihlalleri, Türkiye'ye konuşlandırılmış Patriot füzeleri, Suriye ve İran ile ilgili soruları yanıtladı. Obama'nın röportajından ana başlıklar şöyle:

"BARIŞÇIL ÇÖZÜM ARAYIŞINI ALKIŞLIYORUM"

* Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin insanları için 30 yılı aşkın süredir bu kadar çok acı ve kedere neden olan bu kavgaya, barışçıl bir çözüm arama çabasını alkışlıyorum.

* 35 binden fazla kadın, erkek ve çocuk trajik bir şekilde PKK şiddetine kaybedildi. Yüz binlerce kişi evlerinden zorla ayrılmanın, sevdikleri birini kaybetmenin ya da sırf düşüncelerini açıkladıkları için hedef gösterilmenin travmasını yaşadı.

* Türk dostlarımıza ileri teknoloji ve en iyi uygulamalarımızın paylaşımı da dahil çok önemli destek temin ettik ve buna devam edeceğiz. Türk hükümetinin aldığı proaktif önlemlerin gerçek ilerleme sağlayabileceğine inanıyorum.

* Barışçıl bir çözüm yalnızca Türkiye'nin şiddetle hırpalanmış Güneydoğu bölgesinde yaşayan milyonlarca vatandaşın hayatlarını iyileştirmekle kalmayacak aynı zamanda tüm Türkiye halkı için gelecek jenerasyonlar boyunca güvenlik ve refah anlamına gelecek.

"REFORM ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ"

* Modern Türkiye, hukuk devleti ilkeleri ve iyi yönetimden yana taraf olarak, tüm vatandaşlarının temel haklarını koruyarak standartları belirleme imkânına sahip. Türkiye, hukuk devleti ilkeleri ve iyi yönetimden yana taraf olarak, tüm vatandaşlarının temel haklarını koruyarak standartları belirleme imkânına sahip.

* AKP çok uzun süredir (yargı) reformu destekliyor ve biz de hükümetin evrensel özgürlükleri ilerletme çabasını destekliyoruz, buna ifade özgürlüğü de dahil.

* Liderleri insanların çıkarlarına hizmet eden reformları ilerletmeye ve demokratik kurumları güçlendirmeye teşvik ediyorum. Basını ülkenizin karşı karşıya kaldığı seçimlerle ilgili sağlıklı bir kamusal diyalog sürdürmeye teşvik ediyorum."

DİĞER BAŞLIKLAR

* Konsolosluğumuza saldırı her iki ülke için de bir trajediydi. Kalbimiz Türkleri ve Amerikalıları korumak için hayatını kaybeden Mustafa Akarsu'nun ailesiyle.

* NATO ve ABD'nin, Türkiye'yi balistik füzelerden korumaya yardımcı olmak için Patriot füzelerini konuşlandırmasını Türkiye talep etti. Bu, Türk topraklarını ve Türk halkını korumak için tasarlanmış bir NATO konuşlandırması.

* Esad ve rejimi tüm meşruiyetini kaybetti, bu yüzden Esad'ın gitmesi gerekiyor. ABD, Suriye halkının yaşadığı acıları kesinlikle görmezlikten gelmiyor.

* İran'ın nükleer programı büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Nükleer silahı olan bir İran, Türkiye dahil tüm komşularına ve dünyaya kabul edilemez ve ciddi bir tehdit olur. Bu yüzden defalarca ABD'nin İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğini açıkça ortaya koydum. P5+1 ortaklarımızla birlikte bu meseleyi barışçıl bir şekilde, diplomasi yoluyla çözmek istiyoruz. (bianet)