Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şimdiki hamlesinin, 'AKP’ye küsen Kürt seçmenleri yeniden partisiyle barıştırmak olduğuna' dikkat çekiliyor.

Siyaset kulislerinde, “Cumhur İttifakı politikaları nedeniyle Kürt seçmenden uzaklaştığı” ifade edilen AKP’de gelecek seçimler için “terörle mücadeleyle birlikte yürütülecek bir çözüm süreci” üzerinde çalışılıyor.

Kulislerde ayrıca, Joe Biden’ın seçilmesinin ardından ABD yönetiminin “AKP iktidarını yeniden çözüm süreci için zorladığı” görüşü de ağırlık kazanıyor.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a düzenlediği ziyaret sonrasında kulislerde “Yeniden bir çözüm süreci mi başlıyor” soruları sorulmaya başlanırken, AKP “yeni bir çözüm sürecinin terörle mücadele eksenli olabileceğini” vurguluyor.

AKP’nin, “terörle mücadeleden taviz vermeden, yargı reform paketleri gibi adımlarla küskün Kürt seçmenleri yeniden AKP çatısı altında buluşturabileceği” ifade edilirken, buna örnek olarak da TBMM’de yasalaşan OHAL sonrası yasal düzenlemelerde başlangıçta öngörülen üç yıllık süre uzatımının bazı hükümlerde bir yıla indirilmesi gösteriliyor. Bu adımın “kısmen de olsa muhalefet ile AKP iktidarını uzlaştırdığı” değerlendiriliyor.

OHAL SONRASI YASAL DÜZENLEMELER ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

AKP’nin 2023 seçimleri öncesinde “terörle mücadeleli çözüm” üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Bir yandan terörle mücadele aksamadan yürütülürken, diğer yandan da “yargı reformu gibi düzenlemelerle toplumsal barışı tesis etmenin amaçlandığı” belirtiliyor.

AKP’de, son günlerde özellikle, Joe Biden’ın seçilmesinin ardından ABD yönetiminin “AKP iktidarını yeniden çözüm süreci için zorladığı” görüşü de ağırlık kazanırken, “yeni bir çözüm süreci inşasının da hukuk yoluyla gerçekleşebileceği” ifade ediliyor.

Bunun için de AKP’de, “OHAL sonrası yasal düzenlemeler” örnek gösteriliyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, “İktidar, yargı reform paketleriyle demokrasi yolunda adım atarken, OHAL sonrası düzenlemelerin devamı, bu demokratik atılımlarla çelişiyor” sözlerine de atıfta bulunuyor.

OHAL sonrası yasal düzenlemelerin üç yıl daha süreyle devamı için TBMM’ye yasa teklifinin verildiğini ancak muhalefet ve kamuoyundan gelen “İktidar seçimlere OHAL’le gitmek istiyor” eleştiri ve tepkileri üzerine süre uzatımının üç yıldan bir yıla düşürüldüğüne dikkat çekilirken bu durumun “iktidar ile muhalefetin kısmen de olsa bir zeminde uzlaşı gösterebildiğinin işareti” olarak yorumlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Atılan bu gibi adımları “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gerçekleştireceği doğu illeri ziyaretlerinde 2023’e dek peyderpey en yetkili ağızdan anlatacağı” ifade ediliyor. Böylece Kürt seçmenlerin “terörle mücadeleye destek vereceği, Kürt seçmenler ile terörün birbirinden ayrılacağı ve seçmenin yeniden AKP ile yakınlık kurabileceği” değerlendirmeleri yapılıyor.